В Україні відзначають свято місцевої влади. Розмова з наймолодшим кропивницьким депутатом

  • 7 груд. 2018 08:55
  • 1484
    • Новина В Україні відзначають свято місцевої влади. Розмова з наймолодшим кропивницьким депутатом Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Людина, яка любить своє, ніколи не буде працювати йому на шкоду»
    В Україні відзначають свято місцевої влади
     
    Сьогодні ми представляємо нову рубрику «Знайомтесь, я ваш депутат!», яка, маємо надію, стане традиційною в наступному, 2019 році. Сподіваємось, таке спілкування допоможе мешканцям Кропивницького краще пізнати народних обранців, а тим, у свою чергу, додасть розуміння й відповідальності за свої справи.
     
    День місцевого самоврядування в Україні відзначає своє повноліття. 18 років тому Указом Президента обрано саме 7 грудня для відзначення професійного свята тих, хто працює у сільських, селищних, міських, районних та обласних радах, та тих, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.
     
    Ми поспілкувалися з наймолодшим депутатом міської ради міста Кропивницького, 23-річним представником ВО «Свобода» Геннадієм Маламеном.
    Почали з того, що з давніх часів самоврядування на території сучасної України було кардинально різним. Київська Русь поєднувала у собі князівства, які мали різні формати управління.
     
    — Якщо ми говоримо про Київ, то це був принцип, подібний до монархії, де головою всього є князь. На Галичині  ми побачимо ситуацію кардинально протилежну, де князь був надзвичайно залежний від своїх васалів, тобто бояр, які є аналогами сьогоденних депутатів. Вони становили для нього велику протидію, і більшою мірою йому доводилося виставляти себе у гарному світлі саме перед ними. Якщо ж ми говоритимемо за Новгород, то це було місто, де все вирішувалося верв’ю. Тобто місцеве населення сходилося на віче, де вирішували будь-які питання, — розповідає депутат.
     
    Геннадій Маламен до політики почав долучатися ще у 2012 році, коли йому виповнилося 16 років. І порівнює цей процес із сніговою кулею: все йшло поступово і зростало.
     
    — Тоді ми активно, ледь не усім народом, боролися із Януковичем. У всіх була тотальна зневіра та незадоволення від тієї політики, яка велась. Більше того, нам постійно давали різного роду приводи виступити проти, не погодитися в якихось питаннях. На тому ґрунті і відбулося моє залучення до політики, а коли мені стукнуло 18 років, я одразу подав документи на вступ до партії. Я вже не знав іншої якоїсь альтернативи, — згадує депутат.
     
     
    Депутат —  це не професія
     
    Як розповів пан Геннадій, депутат залишається депутатом 24 години на добу та завжди має бути на зв’язку, незважаючи на те, яку цифру показує годинник. 
    — Фактично, депутат — це не професія. У законі прописано, що це статус, але який має певні зобов’язання. І ось ці зобов’язання не обмежуються в часі. Цілком можливо, що подзвонять о 1-й ночі і скажуть: «У мене проблема, давайте якось думати». Зрозуміло, що вирішити у ту ж мить не вийде, бо ні комуналка, ні що інше у цей час не працює, але депутат залишається на зв’язку. 
     
    Влада має працювати більше того, ніж від неї вимагається
    До депутатів кропивничани звертаються часто із скаргами на ЖКГ. Зокрема, містян хвилює відсутність нормального асфальту, через що водіям доводиться ремонтувати свої автівки частіше, ніж те могло бути, та повна відсутність освітлення у деяких місцях.
    — У нас є така велика проблема: ми часто любимо казати, коли депутат зробив те, що мав зробити, от за це він і молодець! Ні, саме це він і мав зробити апріорі. Фактично, влада має працювати більше того, ніж від неї вимагається. От тоді вона реалізовується якісно. У протилежному випадку ми просто топчемось на місці, — говорить Геннадій Маламен.
     
    Із позитивних зрушень цієї каденції депутат виокремлює поступове зростання національного руху в місті. Пан Геннадій вважає, що до цього більше причетні бійці-добровольці та небайдужі громадяни Кропивницького.
     
    — Наша влада потрохи призвичаїлася на своїх місцях, але так чи інакше вона більше почала визнавати потреби українця. Влада, може, і не стає більш патріотичною, але ось цей рух до національного поступово зростає, — коментує Геннадій Маламен.
     
    На запитання, яку б річ у місцевому самоврядуванні змінив наш співбесідник, відповідь була про відмежування округів і ЖКГ від депутатів. За його словами, це потрібно для того, щоб не було дисбалансу, коли до одних округів йде більш якісне ставлення з боку влади, до інших дещо байдуже, коли закривають очі на деякі проблеми.
     
    — Це зробило б містян нарешті рівними. Мені здається, це було б найбільш правильним рішенням: дати депутату відповідальність за усе місто, а не мати умовний квадрат. Бо як можна порівнювати округ,  приватний сектор, де багато будинків, і округ, де замість 100 будинків стоїть багатоповерхівка із сотнею квартир. Депутати мають в цілому підходити до проблем містян. 
     
    Людина, яка любить своє, ніколи не буде працювати йому на шкоду
     
    На завершення депутат міської ради Кропивницького звернувся до своїх колег із побажанням.
     
    — Найголовніше — це те, щоб кожен політик любив свою країну, любив своє місто настільки, наскільки це можливо. Бо це найбільший і найякісніший застережливий фактор від злочинів, від розкрадань. Людина, яка любить своє, ніколи не працюватиме йому на шкоду. Більше любові до містян, до українців і до нашої спільної держави, — резюмує Геннадій Маламен.
     
    Аліна Кулик
     
    Нагадаємо: На сесії міськради Г. Маламен запропонував проект рішення  Про використання червоно-чорного прапору