Асоціація міст України окреслила актуальні питання децентралізації у 2019 році

  • 5 груд. 2018 14:03
  • 978
  •  
    Під час проведення П’ятого Національного прес-клуб реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи» Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан окремо окреслив перспективи реформи децентралізації на Кіровоградщині - повідомляє Кіровоградське РВ АМУ.
     
    Нагадаємо, нині на Кіровоградщині створено і діє 16 об’єднаних територіальних громад. Після проведення 23 грудня перших виборів в ОТГ загальна кількість сягне двох десятків. Важливо окремо наголосити, що на території області вже стартував процес приєднання сільських рад до вже створених ОТГ. Так, перші довибори 23 грудня відбудуться на території Першотравеньської сільської ради, яка приєднується до Компаніївської ОТГ.
     
    - Ми цілком задовільно оцінюємо стан реалізації реформи на Кіровоградщині. Єдиний момент, який буде характерний для області, в тому що потенціал об’єднання вичерпався і зараз стоїть питання приєднання. В цьому буде дуже серйозна специфіка щодо Кропивницького та інших міст обласного значення. При ухвалені рішень буде враховуватись і протяжність, і специфіка території, і зарахування окремих зборів, пов’язаних із радіоактивним забрудненням. Втім, ми до цього готувалимь і «Закон про приєднання» приймався саме для того, щоб не було пауз в реформі, - зазначив коментуючи ситуацію Олександр Слобожан.
     
    Наразі, на загальноукраїнському рівні напрацьовується план змін до концепції реформи місцевого самоврядування. Питання на особистому контролі у Прем’єр – міністра Володимира Гройсмана і передбачає поступовий перехід від добровільного до адміністративного об’єднання. Окремо у рідку задач стоїть ухвалення пакету законів «Про засади адміністративно - територіального устрою», який в тому числі передбачає об’єднання районів  заради уникнення конфліктних ситуації між різними гілками влади.
     
    Через непорозуміння між районними адміністраціями та міськими радами у 4 з 276 малих міст України питання фінансування закладів освіти наступного року будуть  врегульовані через окремі доручення Кабінету Міністрів України. Серед них і місто Гайворон Кіровоградської області, міста Долина (Івано–Франківської області),  Ямпіль (Вінницької області), Борзна (Сумської області). 
     
    - Яскравий приклад на Кіровоградщині - конфлікт в Гайворонському районі між головою РДА та міським головою, де повністю блокується об’єднання. Це одне з чотирьох міст в Україні, яке вийшло на обговорення національного рівня по недофінансуванню закладів дошкільної освіти, культури. Мала Виска, наприклад, де відбулась перереєстрація підприємств і громада втратила надходження ПДФО.  Ці питання будуть винесені в окремому переліку голів РДА, які блокують реформу і з якими будуть говорити по дисциплінарним стягненням, - наголосив Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.
     
    Валентина Остапчук, консультант з питань комунікації Офісу реформ Кіровоградського РВ АМУ