Команда Стрижакова презентувала шлях вирішення проблеми теплопостачання в Кропивницькому

  • 4 груд. 2018 14:00
  • 1251
    • Новина Команда Стрижакова презентувала шлях вирішення проблеми теплопостачання в Кропивницькому Ранкове місто. Кропивницький
     
    3 грудня у Кропивницькому Муніципальним бюро Стрижакова на прес-конференції було представлено програму по децентралізації та розвитку системи теплозабезпечення обласного центру на 2019-2021 роки.
     
    Ситуація з опаленням у місті є критичною. Система центрального теплопостачання розбалансована і має майже найвищий показник по Україні. До того ж постійні пориви залишають містян на тривалий час без тепла.
     
     - Міська влада виділяє неабиякі кошти на ремонти поривів, на підтримку теплопостачальних підприємств. Труби постійно рвуться і доводиться рити новий асфальт, а потім знову класти знову ж таки за кошти міського бюджету. Взяти хоча б за приклад вулицю Чорновола, яку цього року відремонтували і вже тричі її розривали, - говорить Артем Стрижаков.
     
    Як було зазначено під час прес-конференції, термін експлуатації труб становить 20 років, котлів – 15. Уся система, що обслуговує нині Кропивницький, створювалася у 70-х рр. минулого століття. Відтак міській мережі теплопостачання нараховується близько 50-ти років.
     
    - Ми відвідали різні міста, які схожі на Кропивницький, і мають успішний досвід щодо децентралізації опалення. У місті Нікополь цю проблему змогли вирішити за 1 рік. Там ситуація була ідентичною з нашим містом, тому було прийнято вольове рішення переходити на автономне опалення. Лікарні, міські установи, садочки та школи було вирішено перевести на індивідуальне опалення за рахунок інвесторів. Усім мешканцям міста Нікополь влада мала видати дозволи на встановлення автономок, а малозабезпеченим сім’ям – зробити це за рахунок міського бюджету, - розповідає голова Муніципального бюро.
     
    Таким чином, Нікополь витратив близько 30 млн грн. на встановлення малозабезпеченим сім’ям автономного опалення. 
     
    У Кропивницькому пропонують реалізувати спеціально розроблену Муніципальним бюро програму за три роки.
     
    - Ще у 90-х роках котли КП «Теплоенергетика» мали б бути або капітально модернізовані, або ж замінені взагалі. Але з того часу нічого не змінилося. Розбалансованість системи цього підприємства становить близько 63%, а у ДП «Кіровоградтепло» ця цифра становить 67%,- говорить координатор проекту Ігор Саєнко.
     
    Аби вирішити проблему розбалансованого теплопостачання у місті, автори проекту пропонують наступні рішення: 
    - Перевести абонентів Кропивницького на автономне або індивідуальне опалення;
    - Встановити альтернативні установки автономного опалення на об’єктах соціальної інфраструктури та бюджетної сфери (при цьому визначаються джерела теплопостачання: природній газ, тверде паливо, електроенергія за «нічним тарифом» та теплові насоси).
     
    Передбачається, що реалізуватиметься програма за рахунок місцевого бюджету, власних коштів населення, залучення інвесторів та придбання обладнання на умовах лізингу, оренди та за рахунок кредитних коштів. 
    Автори планують представити програму депутатському корпусу на найближчому засіданні сесії міської ради Кропивницького та сподіваються на підтримку з боку влади міста.
     
    Аліна Кулик