Чи можна звільнити працівника під час тривалого лікарняного?

  • 28 лист. 2018 19:15
  • 1445
    • Новина Чи можна звільнити працівника під час тривалого лікарняного? Ранкове місто. Кропивницький
     
    ... У мене під час виконання трудових обов’язків стався складний перелом, тому я тривалий час перебуваю на лікарняному. Чи мають мені оплачувати лікарняний, якщо я довго хворію? Чув, що у разі тривалого перебування на лікарняному мене можуть звільнити з роботи?
     
    Р. Тютюнник, м. Кропивницький
     
    Відповідно до п.5 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців поспіль внаслідок тимчасової непрацездатності (виняток – відпустка по вагітності та пологах), якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.
     
    Варто наголосити: таке звільнення працівника є правом роботодавця, а не обов’язком, тобто роботодавець може звільнити, а може й залишити на роботі. При цьому слід зазначити, що вихід на роботу хоча б на один день перериває цей строк. І надалі чотиримісячний строк повинен обчислюватися знову. Підсумовуватися періоди нез'явлення на роботу тривалістю менш як чотири місяці не можуть. Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктом 5 статті 40 КЗпП, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.
     
    Порядок і умови видачі, продовження та обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх надання визначаються Інструкцією про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 р. № 455.
     
    Світлана Ткаченко, провідний юрисконсульт Кіровоградського обласного центру зайнятості