Завтра починається Різдвяний піст-2018: що потрібно знати кропивничанам

  • 26 лист. 2018 15:09
  • 1951
    • Новина Завтра починається Різдвяний піст-2018: що потрібно знати кропивничанам Ранкове місто. Кропивницький
     
    Незабаром православний світ відзначатиме одне з найбільших церковних свят – Різдво Христове. Важливим етапом підготовки до нього для вірян є Різдвяний піст. Цей піст з усіх річних є найдовшим – 40 днів. У 2018 році він починається 28 листопада і триватиме до 6 січня 2019 року.
     
    Різдвяний піст у народі називають також Пилипівським, або Пилипівкою, оскільки 27 листопада, перед початком посту, християни вшановують пам'ять апостола Пилипа. День Святого Пилипа – останній, коли можна їсти скоромне (м'ясо, сало та страви з них). Переддень посту називають заговинами. Для українського народу заговини здавна були приводом зібрати гостей і добре попоїсти перед тривалою відмовою від смачних наїдків. Ще одна, давніша народна назва посту – Корочун. Корінням вона сягає давньоруських часів. На заході України Корочун є синонімом до Коляди.
     
    Та не так важлива назва, як зміст посту: це час підготовки тіла і душі до народження Спасителя. Православна церква вважає Різдво Христове святом, рівноцінним Воскресінню Божому, а Різдвяний піст схожим на піст пророка Мойсея. Він провів 40 днів і ночей у молитві та відмові від їжі, після чого прийняв Заповіді Божі. Тому і християни мають провести 40 днів перед святом у молитві та відмові від звичних страв.
     
    – За значенням православна церква прирівнює свято Різдва до Великодня. До обох свят ми готуємося молитвою та постом, хоча Різдвяний піст менш строгий. Недарма Великодній піст називають Великим, - коментує протоієрей Спасо-Преображенського собору міста Кропивницького Олександр.
     
    Що ж не можна споживати протягом посту? Наша церква забороняє вживання м'ясних страв та набілу (молочних страв), а також курячих яєць. Дозволена рослинна їжа без олії. Традиційно піст поділяється на три періоди, які принципово не відрізняються за характером заборон: з 28 листопада по 19 грудня (день Святого Миколая Чудотворця); з 20 грудня по 1 січня та з 2 по 6 січня. Однак до 2 січня включно дехто в середу і п'ятницю відмовляється від олії, а у вівторок і четвер її вживає. У суботу та неділю та під час великих свят можна їсти рибу. Фізичного посту можуть не дотримуватися вагітні, діти, люди, що хворіють, та ті, хто важко працює.
     
    Сьогодні відмова від певних продуктів є умовною, тому що під час посту в нашій країні відзначають велике світське свято – Новий рік. Тому варто зосередитися на духовній складовій постування. Взагалі у передріздвяний період важливим є поєднання фізичного та духовного посту. Людям слід бути доброзичливими, чуйними, великодушними, не злитися, не нарікати один на одного, не сваритися, не заздрити, робити добрі справи та виявляти любов до ближніх, - розповідає протоієрей Олександр.
     
    Окрім того, за традицією православної церкви, віряни готуються до Різдва не лише постом та молитвою, а й причастям та сповіддю. Митрополит Київський Петро Могила закликав християн причащатися під час кожного з чотирьох річних постів, у тому числі і Різдвяного. Як правило, протягом цього посту не вінчаються, не справляють весілля та не хрестять дітей.
     
    Різдвяний піст – особливий час для усіх православних християн, який готує нас до зустрічі Різдва через очищення душі та тіла. Пам'ятаймо: головне в пості – не дієта, а віднайдення душевного спокою завдяки молитві.
     
    Наталка Нічишина