Кіровоградщина: Історична перемога олександрійців над славетним українським клубом

  • 26 лист. 2018 10:30
  • 1087
    • Новина Кіровоградщина: Історична перемога олександрійців над славетним українським клубом Ранкове місто. Кропивницький
     
    Матч 16 туру Чемпіонату УПЛ сезону 2018/2019 ФК «Олександрія» – ФК «Динамо» (Київ) завершився з рахунком 2:1. Про це повідомляє сайт Футбольний клуб Олександрія
     
    Не секрет, що більшість фахівців, вболівальників і букмекерських контор ставили на «Динамо», яке набуло потужної ходи і в Чемпіонаті України, і в Лізі Європи. Таку ж тенденцію зауважив у нещодавньому інтерв’ю і головний тренер «Олександрії» Володимир Шаран, сказавши, що «Динамо» сьогодні на підйомі.
     
    Тим важливіше, тим яскравіше, тим несподіваніше виглядала сьогоднішня історична перемога олександрійців над славетним українським клубом. Команда з невеличкого периферійного міста в боротьбі за другу позицію в Чемпіонаті здолала київське «Динамо».
     
    Але давайте про все по черзі.
     
    Перші 15 хвилин господарі поля переважали столичних футболістів в усіх компонентах гри – великі швидкості, пресинг на всіх ділянках поля, стрімкі масовані атаки. І як результат, вже на третій хвилині матчу Андрій Цуріков, прийнявши передачу справа від Євгена Банади, з лету вколотив м’яч у сітку воріт Дениса Бойка. Також Артем Сітало, Максим Задерака, Кирило Ковалець, Андрій Запорожан і той же Андрій Цуріков ще в першому таймі мали реальні нагоди збільшити рахунок у матчі.
     
    Натомість, в захисті наші земляки діяли досить надійно. Практично, без помилок грав у воротах Юрій Паньків, якій кілька разів рятував команду. Враховуючи те, що тренерському штабу довелося робити серйозну ротацію, вперше у цьому сезоні в такому надважливому матчі на позиції центрбека дебютував Владислав Бабогло.
     
    Дмитро Гречишкін, який ще не набрав оптимальної кондиції, зіграв на позиції правого оборонця.
     
    Відсутність одного з найкреативніших футболістів «Олександрії» Василя Грицука, травмованого Артема Поляруса, Антона Шендріка і Віталія Пономаря не вплинула на цілісність гри команди.
     
    Воля, характер та бійцівський дух стали тим ключовим стриженем, який забезпечив перемогу команді Володимира Шарана.
     
    Ну, а що «Динамо»? На післяматчевій прес-конференції Олександр Хацкевич, не виправдовуючись, все ж підкреслив, що виклик його гравців до збірної України все-таки позначився на грі команди. Не відчувалося тієї свіжості, яка практично завжди давала преференції столичній команді.
     
    На диво, виявилася дуже короткою і лава запасних киян. Єдиний форвард, який міг підсилити гру в атаці, Назарій Русин з’явився на полі стадіону «Ніка» на 64 хвилині. Особливої гостроти атакам «Динамо» він не додав.  
     
    Все, що кияни могли протиставити у першому таймі – це чудова гра Миколи Шапаренка, із зони якого починалися практично всі небезпечні моменти біля воріт Юрія Паньківа, та й сам він неодноразово загрожував воротам «Олександрії».
     
    Оговталися кияни тільки в середині першого тайму, коли почали проводити більш осмислені та загрозливі для воріт олександрійського кіпера атаки. Врешті-решт, на 33 хвилині награна комбінація Кедзьора-Вербич закінчилася точним ударом останнього в нижній кут воріт.
     
    І в другому таймі ця тенденція зберіглася. Кияни володіли ігровою і територіальною перевагою, здебільшого граючи в короткий пас.
     
    Але не менш гострішими були і контратаки олександрійців. В одній з них необачно з воріт вийшов Денис Бойко, і грубо сфолив на Андрієві Цурікові, який контролював м’яч у штрафному майданчику киян. Арбітр матчу Ігор Пасхал без коливань вказав на одинадцятиметрову штрафну позначку. Удар капітана олександрійцв Андрія Запорожана був точний. 2:1!
     
    Також запам’ятався сольний прохід Дмитра Гречишкіна на правому фланзі із завершальним ударом у ближній кут, з яким не без труднощів упорався Денис Бойко.
     
    Слід сказати, що в цей день і фортуна була на боці господарів поля. Адже в одному з епізодів після удару головою Віталія Миколенка м’яч від рук Юрія Паньківа влучає у поперечину воріт «Олександрії».
     
    В одному з епізодів досить тонко зіграв згаданий вище Микола Шапаренко, віддаючи точний пас партнеру. Та вище усіляких похвал зіграв Юрій Паньків, забравши в падінні м’яч в ногах гравця «Динамо».
     
    Ця перемога дозволила олександрійській футбольній дружині обійти динамівців у турнірній таблиці Чемпіонату України і посісти другу сходинку.
     
    Підводячи підсумки цього знакового для «Олександрії» матчу, слід зауважити, що олександрійці певно більше бажали перемогти і поклали на вівтар перемоги більше фізичних та психологічних сил.
     
    Голи: Андрій Цуріков (3’), Андрій Запорожан (57’ – пенальті) – Беньямін Вербич (33’).