Куди подівся мільйон євро, або Міжнародний студентський бунт із кримінальним підтекстом

  • 25 лист. 2018 09:10
  • 1995
    • Новина Куди подівся мільйон євро, або Міжнародний студентський бунт із кримінальним підтекстом Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому розгорівся конфлікт іноземних студентів із керівництвом Донецького медичного університету
     
    Минулого тижня у Кропивницькому півтисячі студентів міжнародного факультету Донецького медичного університету вийшли на протести. Як повідомив один із учасників акції Баксодир Аманулаєв, студенти не задоволені якістю навчання.
     
    Наука без підручників
    — Спочатку у нас була вимога забезпечити студентів належною бібліотекою та клінічною базою для навчання. Нам потрібна практика в медичних закладах, а ми лише по відео все вивчаємо. Це було однією з головних вимог. А потім вже з’явилася історія з неоплаченими чеками за навчання. Хоча ми все сплатили через фірми-контрактери, а кошти мали б потрапити на рахунок університету. Я сподіваюсь, що ця ситуація вирішиться і все стане на свої місця. А якщо ні — ми будемо добиватися правди та відстоювати свої права, — повідомляє студент.
     
    Для того, щоб розібратися із конфліктною ситуацією, до Кропивницького приїхав із Краматорська перший проректор Ігор Хрипаченко. Він розпочав аудит даних та перевірку законності перебування іноземних студентів на території України. Проте жодних коментарів стосовно конфлікту перший проректор не надав.
     
    А гроші де?
    За словами представника компанії-контрактера ТОВ «Українські освітні послуги» Олега Коротенка, на сьогодні 18 фірм-контрактерів уклали угоди з Донецьким медичним університетом і привезли до Кропивницького на навчання саме у ДНУ 1078 студентів.
     
    — Заслуга цих фірм полягає саме в тому, що ці студенти прибули до України на навчання. Саме ці фірми популяризують ДНУ в країнах проживання безпосередньо студентів. Наша компанія почала співпрацю з ДНУ ще з 2010 року. Сьогодні університет позиціонує себе як вищий навчальний заклад світового рівня. Якщо так, то, будьте ласкаві, надайте якісну освіту студентам, бо, коли вони повертаються до своїх країн, у них там виникають проблеми з підтвердженням своїх дипломів. Коли ми укладаємо договір, у нас лише єдина вимога — якісна освіта для студентів, яких ми привозимо до вас. Нещодавно надійшов протест до посольства Індії, що Донецький університет не рекомендований для проходження навчання саме студентами Індії, — повідомляє Олег Коротенко.
     
    Стосовно неоплачених чеків представник компанії-контрактера зазначив, що по кожному студенту є банківські виписки, де є підтвердження того, що гроші за навчання таки потрапили до університету. У разі необхідності фірма-контактер готова надати їх.
     
    — Тому не може бути й мови про те, що хтось чогось не доплатив. Більше того, якщо це правда, то кожного учня за умови несплати університет має змогу відрахувати. Але жодного студента, з якими ми співпрацюємо, не було відраховано. Гроші надходили на той рахунок, який було вказано в договорі. І банківська установа виступатиме нашим арбітром, адже кошти за навчання були у повному обсязі переведені на рахунок університету, — додав Олег Коротенко.
     
    Шахрайські схеми
    Колишній декан міжнародного факультету Олександр Мухін, до якого звернулися студенти-стоматологи 3 курсу, розповів, що учні не мають необхідної навчальної бази для засвоєння матеріалу. В університеті відсутня бібліотека, тому студенти змушені навчатися за літературою з Інтернету, яку їм підбирають викладачі, та засвоювати матеріал по відеоуроках.
     
    — Інше питання, яке мене хвилює: чому проблеми з фірмами-контрактерами не підіймалося торік? Після того, як ректором став Петро Кондратенко, ніяких позитивних змін в університеті не відбулося. Більше того, цього року було повністю припинено фінансування університету. Жодна клінічна база не була відкрита у Кропивницькому так, як це має бути офіційно. Лікарі нашого міста йшли нам назустріч і дозволяли студентам бачити медичний процес безпосередньо у лікарнях, але керівництво університету неодноразово не хотіло підписувати з ними договори. Студенти  третього курсу мають «крутитися» у медичних закладах, вони повинні бачити практичну частину. А замість цього вони вчать відеоуроки та читають літературу з електронних ресурсів. Тобто навіть звичайної бібліотеки немає! Як студент може стати гарним лікарем, вивчаючи хірургію за відео та книжками? — говорить Олександр Мухін.
     
    У свою чергу національні студенти ДНУ побоюються, що без іноземних університет просто не зможе існувати. 
     
    — Що нам тоді робити, якщо іноземні студенти поїдуть, а разом із ними зникнуть джерела фінансування? Як працюватиме університет? Без них ДНУ у Кропивницькому не має майбутнього, — говорить український студент ДНУ Сергій Цивінський.
     
    Помічник ректора Сергій Нестеров у свою чергу повідомив, що зараз навчальний заклад активно вирішує питання з фінансуванням і університет існуватиме у будь-якому випадку. Проте наразі керів-
    ництво звинувачує деяких співробітників університету та деякі фірми-контрактери у шахрайстві. 
     
    — Зараз ми проводимо внутрішній аудит і надати більш детальну інформацію  зможемо лише по його закінченні. Можу лише сказати, що нашому ректорові погрожують, його побили під під’їздом, і він зараз знаходиться під державною охороною. Усі ці речі ректор пов’язує лише з одним: він не хоче миритися з тими корупційними схемами, які у нас на місцях організували деякі співробітники університету разом із фірмами-контрактерами. Ми розуміємо, що студенти стали жертвами шахраїв так само, як і ми. Сума заборгованості наразі становить 31 мільйон гривень та 1 мільйон євро. При такому фінансовому стані неможливо надавати дійсно якісне навчання студентам, — говорить Сергій Нестеров. 
     
    «Навіть дошки викладачі позичають один у одного»
    Колишня помічниця ректора Алла Наволокіна стверджує, що міжнародний скандал розпочався ще влітку з індійського посольства, яке висунуло ноту протесту щодо відсутності клінічних баз і навчання індусів у Маріуполі.
     
    — Студенти-стоматологи на третьому курсі не тримали в руках ніяких інструментів. Все лише в Інтернеті. Жодного фантому, жодного інструмента, жодного підручника. Така ж ситуація і з медиками. Хірургія проходить в аудиторії головного корпусу. І це вже на третьому курсі, коли студенти повинні бачити це в лікарнях, а не на відео. Ректор, щойно його обрали, зупинив всі витрати на цю базу. Натомість витрачає мільйони на непотрібні додаткові приміщення у Маріуполі, де навчається лише 198 студентів і де достатньо існуючих приміщень. Тому що він там живе і вважає, що Донецький виш має бути лише у Донецькій області. А у Кропивницькому навіть дошки викладачі позичають один у одного під час занять. Мікроскопи усі поламані і ніхто не ремонтує. Кафедри не оснащені взагалі, — каже жінка.
     
    У середньому іноземний студент за рік навчання у Донецькому медичному університеті сплачує від 2 до 3,5 тисячі доларів за рік. А всього тут, у Кропивницькому, навчається більше тисячі студентів-іноземців.
     
    А тим часом стало відомо, що фірми-посередники завищували плату за навчання іноземних студентів у Донецькому медичному університеті. Фінансовими оборудками вже зацікавилась Служба безпеки України.
     
    Замість післямови
    Керівництво Донецького національного медичного університету офіційно заявило, що міжнародний медичний факультет не переміщуватиметься з Кропивницького до Маріуполя. «Чутки про переїзд університету до Маріуполя не відповідають дійсності», — повідомив помічник ректора ДНМУ Сергій Нестеров. Вітчизняні студенти теж навчатимуться у Кропивницькому.
     
    Він додав, що університет та студенти стали жертвами осіб, які приймали оплату за навчання, проте не перераховували її на рахунки університету. У результаті чого виш зазнав збитків та недоотримав значну суму коштів. Ситуацію вже розслідує Служба безпеки України.
     
    Університет очікує її вирішення у законному руслі та виконує свої зобов’язання перед іноземними студентами без жодних матеріальних втрат для них: додаткової оплати з іноземних громадян не вимагатимуть.
     
    Вирішуються й інші проблемні питання, що постали у роботі закладу. «Керівництво університету відреагувало на звернення студентів та найближчим часом вирішить питання з матеріально-технічною базою», — зазначає помічник ректора. Зокрема, здійснено закупівлю книг для медичної бібліотеки ДНМУ. Стосовно роботи клінічних баз минулого тижня з керівництвом лікарень успішно проведено переговори.
     
    Іноземним студентам першого курсу з проблемних питань слід звертатися лише до помічника ректора та у деканат міжнародного медичного факультету, а не до агентів.
     
    Аліна Кулик
     
    Нагадаємо: Після аудиту у медичному університеті було відсторонено трьох працівників
                        До звільнених працівників ДНУ впроваджено 3 кримінальні справи