Верховна Рада підтримала продовження реформ уряду

  • 23 лист. 2018 16:33
  • 919
    • Новина Верховна Рада підтримала продовження реформ уряду Ранкове місто. Кропивницький
     
    Затвердження міністра одного з ключових міністерств дозволить пришвидшити важливі реформи, що дасть додаткові стимули для розвитку вітчизняної економіки.
     
    22 листопада Верховна Рада підтримала пропозицію Прем’єр-міністра України  і призначила на посаду міністра фінансів Оксану Маркарову. За це рішення віддали свої голоси 242 депутати, що свідчить про підтримку парламентом кадрової політики Уряду. 
     
    Вчасно ухвалений бюджет
    Завдяки професійній роботі Уряду і Міністерства фінансів в бюджетному процесі Верховна Рада вчасно ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Це дозволяє вже зараз розпочати планування видатків на наступний рік і гарантує, що всі видаткові статті, як і в цьому році, будуть профінансовані вчасно і в повному обсязі. Крім того вчасно ухвалений бюджет дозволяє продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, що відкриває Україні можливість отримати фінансування і від інших міжнародних фінансових установ і донорів. В тому числі, макрофінансову допомогу ЄС у розмірі 1 млрд євро. Співпраця з МВФ дозволить Україні спокійно пройти пікові виплати за зовнішнім боргом, який був накопичений з 2005-го по 2013-й роки. Загалом в 2019 році на обслуговування боргу держбюджет має витратити 418 млрд грн., що складає майже половину зведеного бюджету країни. 
     
    Цей бюджет є збалансованим. Тобто  всі видатки мають конкретне джерело фінансування. Загалом до ІІ читання бюджет зріс всього на 1,8% 17,7 млрд. грн. Таке зростання забезпечено за рахунок збільшення надходжень від НБУ, а також уточнення надходжень від окремих податків і зборів.
     
    Перегляд дохідної частини дав змогу збільшити видатки на пріоритетні напрями соціальної і економічної сфери. Зокрема, збільшено фінансування безпеки і оборони, додаткові кошти будуть направлені на ремонт і будівництво доріг, АПК, освіту і охорону здоров’я, а також на соціальний захист.  
     
    Починаємо жити на свої кошти
     
    Уряд ставить на меті поступове зменшення бюджетного дефіциту. Це буде ключовим пріоритетом міністерства. Показник бюджетного дефіциту на 2018 рік – 2,6% ВВП, в наступному році – 2,28% ВВП. Бюджет на наступний рік повністю вписується в цей параметр. Поступова зменшення бюджетного дефіциту означатиме можливість поступово скорочувати обсяги запозичень.  
     
    Кабінет Міністрів України вже затвердив стратегію управління державним боргом на найближчі три роки (2018-2020 рр). Головна мета, яку поставив Уряд – позбутися критичної залежності від запозичень. В наступному році боргове навантаження на бюджет має скоротитися до 52,2% ВВП (2018 -60% ВВП, а до 2020 р- до 49% ВВП. Якісне управління державним боргом забезпечить макроекономічну стабільність, що є фундаментом для пришвидшення економічного зростання.
     
    Бюджет буде плануватися на три роки
     
    Уряд планує продовжити консультації з Верховною Радою, аби ще в цьому році ухвалити зміни до Бюджетного кодексу, які передбачають запровадження трирічного бюджетування. Запровадження планування бюджету на найближчі три роки дасть чіткі макроекономічні орієнтири для бізнесу і інвесторів, дозволить чіткіше планувати великі інфраструктурні проекти. 
     
     
    Департамент інформації та комунікацій з громадськістю 
    Секретаріату Кабінету Міністрів України
     
    Нагадаємо: Який врожай зерна і овочів зібрали на Кіровоградщині цієї осені?