Міністри закордонних справ ЄС обговорили ситуацію в Азовському морі та «вибори» на Донбасі

  • 21 лист. 2018 17:04
  • 815
    • Новина Міністри закордонних справ ЄС обговорили ситуацію в Азовському морі та «вибори» на Донбасі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Під час зустрічі Ради ЄС, що відбулася 19 листопада, міністри закордонних справ країн-членів Євросоюзу обмінялися думками з приводу останніх подій в Україні. Зокрема, вони обговорили ситуацію в Азовському морі та «вибори» у так званих «ДНР» і «ЛНР», що відбулися 11 листопада.
     
    Міністри вкотре підкреслили свою непохитну підтримку та відданість незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України. У цьому контексті вони нагадали, що ЄС не визнає «виборів», які відбулися 11 листопада, і вважає їх незаконними та нелегітимними. Міністри підтвердили готовність розглянути належні цільові заходи у відповідь. Учасники зустрічі нагадали про важливість повного виконання Мінських угод. Також вони підкреслили безперервну гуманітарну залученість ЄС у східній Україні, що відповідає на потреби найбільш постраждалих від конфлікту осіб.
     
    Окрім того, міністри торкнулися питання підтримки Євросоюзом процесу реформ в Україні. Під час зустрічі Ради асоціації, запланованої до проведення 17 грудня, ЄС та Україна матимуть нагоду проаналізувати прогрес у втіленні реформ. Також сторони обговорять багато інших важливих питань двосторонньої та світової співпраці.
     
    Під час прес-конференції після зустрічі Ради міністрів Висока представниця ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні зробила таку заяву щодо України:
     
    - Також у нашому порядку денному було заплановано обговорення України. Ви знаєте, що ми постійно працюємо над підтримкою країни, особливо, що стосується порядку денного реформ. 17 грудня я разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом головуватиму під час зустрічі Ради асоціації. Це стане ще однією нагодою для нас, аби вкотре засвідчити міцну підтримку Євросоюзом роботи, яку він та його уряд здійснюють у напрямі боротьби проти корупції, а також у реалізації економіко-соціальних реформ.
     
    Водночас наразі є можливість, аби висловити повну єдність ЄС щодопозиції, яку ми вже озвучували. Йдеться про невизнання так званих «виборів», які відбулися 11 листопада на Донбасі, та стурбованість ситуацією в Азовському морі, що завдає шкоди не лише українській економіці, але й багатьом суднам, які плавають під прапорами країн-членів ЄС. Отже, це питання, над якими ми продовжимо працювати з повною рішучістю від усіх країн-членів та інституцій і служб ЄС, – включно із вжиттям відповідних цільових заходів найближчими тижнями чи днями».
     
    Нагадаємо: Наступні вибори будуть випробуванням для стійкості демократії в Україні