Кропивницький: Пригощайтесь: літературні смаколики!

  • 18 лист. 2018 09:04
  • 1233
    • Новина Кропивницький: Пригощайтесь: літературні смаколики! Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Є книги, які треба тільки скуштувати, є й такі, які найкраще проковтнути, і лише небагато – розжувати і перетравити» — таку асоціацію з їжею провів англійський філософ XVI сторіччя Френсіс Бекон. І ми пропонуємо вам в якості страв книги. Вони бувають теж дуже різні за смаком – солодкі, як десерти, коли отримуєш насолоду від читання, солоні і гіркі, які викликають різні почуття.
     
    Є книги незвичайні, як екзотичні страви – з дивними сюжетами і героями. Слід зауважити, що сьогодні книжковий ринок досить різнобарвний – на всі смаки. За останній час до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського надійшло багато літератури, зокрема до відділу абонемента. Зовсім нові, незнані в нашій країні автори, талановиті і визнані в своїй батьківщині. Ми відкриваємо для себе новий, інший світ, чомусь навчаємося, захоплюємося, зачаровуємося…
     
    Як  в кулінарії кожна страва має свій неповторний смак, так і книга має свою унікальність. Теми книг звичайні і незвичні, життя героїв, події схожі на наші, або дуже несхожі. І все ж, цікаво доторкнутися до чогось нового. Це як скуштувати в іншій країні національну страву, якось зрозуміти інших людей, порівняти з нашою буденністю, намагаючись сприйняти дух цієї країни, її традиції. Отож, запрошуємо Вас до нашого книжкового столу. Пригощайтесь!
     
    Американська авторка кількох цікавих і знаних в світі книг Елізабет Гілберт, таких як «Їсти, молитися, кохати», «Природа всіх речей» — в новому романі «Велика магія» — Львів, 2017 — розмірковує про таку важливу в житті річ як творчість. Що це, і звідки до нас приходять ідеї, як навчитися жити творчо? Всесвіт ховає всередині нас дивовижні скарби і чи зможемо ми їх знайти і бути сміливими оприлюднити результати своїх талантів? Добути сховані у собі самоцвіти – це вже мистецтво. Ця книга є і художньою, і психологічною, і магічною. Її цікаво читати, ти пізнаєш світ через творче життя автора, ніби слухаєш людину, яка розкриває магію творчості, ділиться своїми секретами. 
     
    Ви коли-небудь чули такий вислів – «цвинтар забутих книжок»? Саме про це, про долю книжок, йдеться у творі іспанського письменника  К.Р. Сафона «Тінь вітру» — Харків, 2017. Батько головного героя роману працює в книгарні, яку називають «Цвинтар забутих книжок». Тобто, коли зачиняються бібліотеки, книгарні – кожна з книг приречена на забуття. Та охоронці – ті, що працюють на книжковому цвинтарі, слідкують, щоб книги потрапляли до них. Головний герой став охоронцем однієї книги. Ця книга якимось дивним чином змінила все його життя. Так іноді буває…
     
    От і Клея Дженнона, героя твору Робіна Слоуна «Цілодобова книгарня містера Пенумбри» — Харків, 2017— в пошуках роботи, життя привело до книгарні, але досить незвичайної. Книгарня працює цілодобово. Невеличка частка відвідувачів є не покупцями, а читачами. Якось головний герой Клей вирішив зробити книгарні рекламу і створив її електронний вигляд. І тут почалися дива, пов’язані з постійними читачами, з хазяїном. Клей,  разом з вірними друзями, долучаються до таємниць, намагаючись їх розгадати.
     
    Оксана Кузів видала нову книгу «Ще мить» — Львів, 2017, яку, мабуть, можна віднести за кулінарним розкладом до страв з гірко – солоним смаком. Тут є сльози, біль, страждання…Ця книга про кохання двох молодих людей Юлії та Станіслава. Юлія не така, як всі. Вона народилася з аномалією розвитку – так буває – 1 випадок на 2 тисячі. Багато перепон на шляху до щастя. І все ж, кохання перемагає все.
     
    Канадська письменниця Шарі Лапена написала захоплюючий детектив «Подружжя по сусідству» — Харків, 2017. Сюжет класичний, з неочікуваною розв’язкою: молода пара Анна і Марко мають маленьку дитину. Одного разу сусіди запрошують їх на вечірку. Молоді не хочуть залишати дитину саму вдома, але після вагань вирішують, що будуть по черзі забігати додому і дивитися, як там немовлятко. Трапилося нещастя — під кінець вечірки дитини не було у ліжку. Почалося довге розслідування. Кінець зовсім неочікуваний…
     
    Сільвія Назар створила зворушливу, глибоку і захоплюючу біографію геніального вченого у галузі математики і економіки Джона Неша. Книга має назву – «Блискучий розум» — Харків, 2018. Цей вчений прожив довге життя – 86 років. Він був неординарною особистістю. У 21 рік написав дисертацію про теорію ігор і через 45 років одержав за неї Нобелівську премію з економіки. Авторка   зустрічалася з його рідними, колегами і друзями. Добре попрацювала з його листами, щоденниками, інтерв’ю і написала живу, цікаву біографію вченого. 
    Усі представлені книги дуже цікаві. Кожна по-своєму. У кожної свій неповторний смак і аромат. Тож, приємного читання!
     
    Александрова Ірина, 
    головний бібліотекар відділу абонемента обласної універсальної наукової бібліотеки  ім.Д.І Чижевського