Унікальну пам’ятку в Помічній, яких в світі лишилось одиниці, пиляють на метал (ФОТО)

  • 16 лист. 2018 16:00
  • 2226
    • Новина Унікальну пам’ятку в Помічній, яких в світі лишилось одиниці, пиляють на метал (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    В місті Помічна Кіровоградської області унікальну вежу Володимира Шухова розпилюють на металобрухт, під вежею містяни утворили стихійний смітник. Злодії вже встигли відпиляти східці до вежі та перила, інформує “Утренний город”.
     
    За словами голови Помічнянської ОТГ, на сьогодні пам’ятку хочуть зберегти. Проект з реставрації пам’ятки вже виготовлений та скоро потрапить на розгляд депутатів ради. 
     
    - Ми маємо такий об’єкт, як вежа Шухова. Його ми хочемо реставрувати наступного року. Цей об’єкт є туристично привабливий, і в інших громадах такої пам’ятки немає. Проект вже виготовлений, і залишилось лише передбачити кошти на наступний рік для його реалізації. Потрібно понад 2 мільйони. Будемо раді залученню коштів інвестора. Таких веж існує в світі дуже мало. На території РФ, в Миколаєві, Черкасах, в Херсонській області та інших. Нашу конструкцію потрібно укріпити, почистити, пофарбувати, виконати заміну деталей. Фірма, яка виконувала реставрацію вежі в Черкасах, розробила нам проект, - розповів Микола Антошик.
     
     
    ДОВІДКА: на сьогоднішній день в світі та в Україні конструкцій Шухова збереглося досить мало. На території нашої держави, до 2000 року, їх було всього десять: у Білій Церкві, Фастові, Конотопі, Черкасах, Помічній, Полтаві, Шостці. Протягом тривалого часу в деких містах ці вежі зруйнували. Наприклад у 2002 році зруйновано вежу в Полтаві, а в березні 2011 року вежу з двоповерховим резервуаром у Фастові розібрали і здали на брухт.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
     
    Кропивницький: Комунальники продовжують нівечити новенький асфальт по Чорновола (ВІДЕО)