Віталій Шабунін: Українці віддають державі податками і зборами половину заробленого (ВІДЕО)

  • 15 лист. 2018 16:30
  • 1156
  •  
    А ви знаєте, скільки податків сплачуєте державі? Порахуйте!          
     
    Нещодавно до Кропивницького приїздив голова правління ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, аби презентувати містянам результати експертного дослідження у рамках проекту «Ціна держави». Кропивницький – 14 місто з 15 у регіональному турі, організованому ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна» спільно з ГО «Центр протидії корупції».
     
    Деталі про свою поїздку та про презентацію соціологічного дослідження у Кіровоградській області Віталій Шабунін розповів колективу «Первой городской газеты», завітавши до нашої редакції.
     
    На просторах українського інтернету вже три роки існує платформа cost.ua, або ж «Ціна держави». За допомогою цього ресурсу українці можуть порахувати, скільки податків вони щорічно сплачують державі.
     
    — Це сайт наших колег із ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна». Коли ми його побачили – нашому захопленню не було меж. Це ж геніальний інструмент! Знаєте, чому це важливо? Бо українці віддають державі податками і зборами половину заробленого. Наприклад, середньостатистичний працюючий мешканець Кіровоградщини сплачує 53 з гаком тисячі гривень на рік. А якщо в сім’ї двоє працюючих – це чотири тисячі доларів на рік, — розповідає Віталій Шабунін.
     
    Виходить так, що, отримавши на руки 4200 гривень заробітної плати, в українців уже вирахувано 22% ЄСВ, 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Тобто отримавши 4200 гривень, українці 40% цієї суми вже віддали державі.
     
    Ми порахували, якщо кропивничанин «чистими» отримує 4200 зарплати, то за рік – це 38 147 грн доходу. Сума податків при цьому складає 38 237 грн/рік.
     
    — 4200, які отримали, ви ж не ховаєте до шухляди, а купуєте щось, сплачуєте за комунальні послуги, а там ПДВ 20%. От і виходить, що половину заробленого ви віддаєте державі, — додає голова ГО «Центр протидії корупції». 
     
    Розберемо на конкретній схемі: ви отримуєте заробітну плату 10 тисяч гривень, але працедавець платить вам не 10 тисяч, а 14 150. Ось ці 4 150 – це ваші податки, які ви вже сплатили, перед тим, як отримати гроші за вашу роботу. По суті, працедавець виступає у ролі податкового агента: він перераховує державі ваші податки. Свої податки працедавець потім сплачує окремо, але і 4 150 – це ваші гроші.
     
    У такому випадку виникає логічне запитання: чому наша держава така бідна, адже за інформацією 3/4 бюджетних надходжень, а якщо точніше 73%, – це податки громадян. Тобто наші з вами гроші. Чиновники та політики не фінансують державні послуги чи видатки – це робимо ми.
     
    Ми, українці, є власниками держави. І це не просто гарні слова, це факт, бо ми сплачуємо більшість надходжень до бюджету – 73%, якими і розпоряджаються чиновники, перерозподіляючи їх на освіту, медицину, пенсійне забезпечення або субсидії. 
    Теж гарна цифра, правда? Вона одразу показує, хто на кого насправді працює. 
     
    — Реакція у громадян на таку інформацію різна: хтось приголомшений, хтось обурений, а хтось навіть плаче. Пенсіонерка в Рівному розплакалась, коли ми їй порахували, скільки податків на рік вона сплачує. Пенсіонери взагалі чомусь вважають, що не сплачують ніяких податків. Так, на пенсію не нараховується податок, але ж ПДВ залишається. На Кіровоградщині при середньостатистичній пенсії в дві тисячі гривень пенсіонер віддає державі 5 250 гривень податків на рік. Це п’ята частина їхнього прибутку, — продовжує пан Віталій.
     
    У той же час соціологічне дослідження показало, що 30% українців вважають, що вони у жодний спосіб не оплачують державні послуги. І лише 54% громадян Центрального регіону, до якого входить і Кіровоградська область, знають, що за всі послуги держави вони вже сплатили на пряму або через податки.
     
     — Це найнижчий показник по Україні. Наприклад, у Північному регіоні так вважають 73% мешканців, у Південному – 70%, у Східному – 62%, у Західному – 60%, — додає голова «Центру протидії корупції». 
     
    На сайті cost.ua мешканці Кропивницького та області можуть не лише з легкістю порахувати, скільки податків до держави вони сплатили, а ще й подивитися рахунок, який показує, на що ці гроші витрачаються. І ще цей рахунок показує, що жодна з державних послуг не є безкоштовною — ні освіта, ні медицина, ні охорона порядку.
     
    — Розберемо на конкретному прикладі. У середньому мешканець Кіровоградської області сплатив на освіту майже 5700 грн. Що це означає? Коли в мене у школі просять здати на ремонт чи на нові штори 200 гривень, я думаю, що це не критично і гроші можна здати, щоб уникнути конфліктних ситуацій. От тільки це не 200 гривень. Це оті 5700, вже сплачених мною, плюс 200 зверху. По-іншому вже виглядає ситуація, чи не так? Я не кажу, що не треба сплачувати ці гроші, я кажу, що потрібно запитати в адміністрації, чи були передбачені в бюджеті кошти на цей ремонт? Якщо так, то чому ще раз платимо? Якщо ні – то знову ж таки чому? Це вже зовсім інша розмова тоді виходить.
    За мету громадська організація взяла собі інформування громадян. Це, за їхнім переконанням, має змусити українців голосувати на виборах головою, а не серцем. Бо немає іншого виходу, щоб забезпечити ефективність цих грошей.
     
    — Свої податки ми сплачуватимемо незалежно від того, хто буде при владі, бо немає способу не сплачувати їх. Тому логічно, що треба обирати розумну та чесну людину, яка  могла б розпоряджатися цими коштами з розумом. Треба просто розуміти, що, ідучи на вибори, середньостатистичний житель Кіровоградщини несе із собою валізу податків за п’ятирічну каденцію – 260 тисяч грн. І не віддати ці гроші ти не можеш. Тому треба з розумом обирати ту людину, якій ви готові довірити свої 260 тисяч, — роз’яснює голова ГО «Центр протидії корупції».
     
    Свого часу Віталія Шабуніна теж звинувачували в ухилянні від сплати податків. Навіть дві кримінальні справи було заведено.
     
    — І до сих пір мені не оголосили підозру. Вони просто «висять». Лише за минулий рік я сплатив податків 15 тисяч доларів. За це отримав мітинг СБУ під моїм будинком, знущання над рідними та моїм персоналом, хімічний опік очей – двічі. Причому людей, які це зробили, поліція просто відпустила. Обійшлось навіть без адміністративної відповідальності. Окрім цього, відбуваються медіа-обливання. І це ті «послуги», які я отримав від держави, сплативши 15 тисяч доларів податків.
    Не сплачувати податки неможливо. Навіть ті, хто отримує зарплату в конвертах,  все одно сплачують ПДВ, а головні надходження до бюджету йдуть саме від ПДВ. Тому тут без варіантів: кожен українець у той чи інший спосіб сплачує податки. 
     
    Аліна Кулик