Спільний фільм України, Ісландії та Франції здобув премію Європарламенту

  • 15 лист. 2018 14:04
  • 799
    • Новина Спільний фільм України, Ісландії та Франції здобув премію Європарламенту Ранкове місто. Кропивницький
     
    Стрічка спільного виробництва України, Ісландії та Франції “Гірська жінка: на війні” здобув 12-у кінопремію Європейського Парламенту LUX. Про це 14 листопада у Страсбурзі оголосив Президент Європейського Парламенту Антоніо Таяні.
     
    Таяні привітав трьох фіналістів, наголосивши на такому:
     
    “Я надзвичайно пишаюся нашим конкурсом фільмів, який із 2007 року присвячено європейському кіновиробництву, що піднімає засадничі для нашого Європейського Союзу теми. Зокрема, це універсальність європейських цінностей, інтеграція та толерантність, а також захист культурного розмаїття. Ніколи досі не було так важко визначати переможця премії LUX як цього року. Номінанти на конкурс були особливими - як з точки зору оригінальності, так й актуальності тем, які вони підняли.
     
    Фільми-фіналісти зачіпають три теми, які є ключовими для майбутнього Європи. Йдеться про ризики, пов'язані з радикальним націоналізмом, нагальність дій для збереження довкілля, а також потреба пошуку узгоджених та послідовних відповідей на міграційні питання. Хоча ці фільми різні за жанром та темами, вони мають один важливий спільний елемент - а саме, розповідають історії сильних жінок, які рішуче налаштовані змінити чинний стан речей”.
     
    Також Президент Європарламенту додав:
     
    “Від імені Європейського Парламенту я хотів би подякувати присутнім тут режисерам та сценаристам, а також усім, хто працював над створенням цих фільмів та над успішним проведення цьогорічного нагородження премією LUX. Ви показали нам нові та особисті погляди на нашу спільну Європу. Ви робите значний внесок у політичні дебати, які щодня відбуваються в цій інституції”.
     
    “Гірська жінка: на війні” (Kona fer 'i str'id) - це політичний фільм, феміністська сага та байка, що її зняв режисер Бенедикт Ерлінґссон. Це кіно розповідає історію жінки, вчительки музики, яка живе подвійним життям пристрасної захисниці довкілля. Проте вона має змінити свої пріоритети, коли дізнається, що її заявку на усиновлення дитини нарешті ухвалено.
     
    Іншими двома фіналістами на здобуття премії у 2018 році були кінострічки “Зворотний бік усього” Міли Турайліч та “Стікс” Вольфґанґа Фішера (Німеччина/Австрія).
     
    Європейський Союз складається з 28 держав-членів та їхніх народів. Це унікальне політичне та економічне партнерство, засноване на цінностях поваги до людської гідності, свободи, рівності, верховенства права і прав людини. Понад п’ятдесят років нам знадобилось для створення зони миру, демократії, стабільності і процвітання на нашому континенті. Водночас нам вдалось зберегти культурне розмаїття, толерантність і свободу особистості. ЄС налаштований поділитись своїми цінностями та досягненнями з країнами-сусідами ЄС, їх народами, та з народами з-поза їхніх меж.