Сергій Осадчий: Болгарське товариство не залишу нізащо!

  • 11 лист. 2018 09:43
  • 1497
    • Новина Сергій Осадчий: Болгарське товариство не залишу нізащо! Ранкове місто. Кропивницький
     
    Нещодавно Кіровоградську дільницю Полтавського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства очолив Сергій Осадчий. Мені як журналісту, як, мабуть, і більшості кропивничан, він більше відомий в якості голови обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора». Дехто навідується до його майстерні, аби полагодити взуття. Тепер от — нова посада. 
     
    — Підприємство, яке я очолив, існує вже 70 років, — розповідає Сергій Осадчий. — Воно обслуговує мешканців Кіровоградської області. Фактично це протезне підприємство, яке знаходиться в Полтаві, обслуговує Сумську, Полтавську, Кіровоградську області та частину Донецької. Є філії в Одесі, Львові, Тернополі. 
     
    Справа Осадчому добре знайома. Свого часу він закінчив Київський інститут технології виробів із шкіри (нині — Київський національний університет технологій та дизайну (КНУТД), має чималу практику керівництва та прикладної діяльності. Був заступником начальника підприємства, відкрив майстерню, потім цех із пошиття одягу та взуття. Це підприємство налічувало 800 співробітників та забезпечувало продукцією населення 
    20-тисячного північного селища. 
     
    — Зараз, озираючись на свій попередній досвід, маю певне бачення місії казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства, — каже він. — У непростий для України час держава знаходить можливості й піклується про своїх громадян. І це не просто слова. В бюджеті закладені серйозні кошти на допомогу людям з інвалідністю, вадами опорно-рухового апарату за місцем проживання в місті Кропивницькому та в Кіровоградській області. 
    Важлива деталь. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів №321 05.04.12 р. «Про порядок забезпечення населення технічними та іншими засобами реабіліта-ції» (з останніми змінами КМУ №238 від 14.03.2018 р.), для безкоштовного замовлення протезно-ортопедичних виробів при зверенні необхідно мати направлення, отримане в управлінні соціального захисту населення за місцем прописки. 
     
    Всі деталі можна дізнатися за телефонами: 
    (0522) 56-33-53 — прийом і видача замовлень;
    56-35-51 — реєстратура.
     
     — У декого з ваших колег по «Нашите хора» виникли побоювання, що призначення на нову посаду вплине на діяльність болгарського товариства.  
     
    — Це не так! — запевняє Сергій Осадчий. — Обіцяю, що, попри збільшення навантаження, громадську діяльність не залишу. Організація «Нашите хора», яку я очолюю, й надалі займатиметься активною просвітницькою роботою. Третій рік працює недільна школа на базі шкіл №№31 та 22 обласного центру, де учні вивчають болгарську мову та культуру. Діє українсько-болгарський центр та відгалуження «Нашите хора» у Вільшанці. Ми беремо участь в інтернаціональних акціях та заходах до Дня Європи, Різдва, Дня Будителя та інших визначних дат. Нещодавно делегація від Кіровоградщини взяла участь у Четвертому Великому Соборі болгар світу, який відбувся у Варні 6 — 7 жовтня. Тож маємо сили й бажання творити, єднатися, об’єднувати. 
     
    Людмила Макей