Син головного стратега Гітлера розповів про радянського генерала Ватутіна

  • 10 лист. 2018 10:08
  • 1117
    • Новина Син головного стратега Гітлера розповів про радянського генерала Ватутіна Ранкове місто. Кропивницький
     
    Син гітлерівського фельдмаршала Еріха фон Манштейна Рюдігер, якого називали неформальним лідером німецького генералітету, дав інтерв'ю, в якому переказав спогади свого батька про битви в 1942-1943 роках на Східному фронті. Там генерал Манштейн протистояв військам генерала Ватутіна. Раз по раз радянські війська здобували перемогу, а підсумком боїв був розгром фашистів під Сталінградом, на Курській дузі і в боях за визволення Києва.
     
    Інтерв'ю Рюдигера Манштейна, записане в будинку його батька, увійшло в документальний фільм «Ватутін», який вийде в ефірі телеканалу «Інтер» 10 листопада о 10.30. Фільм знятий до 75-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників, вирішальну роль у форсуванні Дніпра та визволенні столиці України зіграли війська генерала Миколи Ватутіна.
     
    «Микола Федорович Ватутін – один з найвидатніших полководців Великої Вітчизняної війни, який отримав звання генерала вже в 37 років. За стратегічний талант генерали вермахту прозвали Ватутіна «гросмейстером». На його рахунку чимало великих перемог: Ватутін командував Воронезьким, Південно-Західним і 1-м Українським фронтами, зупинив німців під Сталінградом, визволяв Курськ, Харків, Київ, форсував Дніпро. В останні роки навколо імені Миколи Ватутіна з'явилося багато брудних міфів і чуток. У Києві пам'ятник полководцю вандали обливали фарбою, оскверняли могилу полководця... Річниця визволення Києва – привід ще раз замислитися, що відбувалося насправді в роки війни і яку роль зіграв генерал Ватутін у звільненні від німецько-фашистських загарбників», – розповідають на «Інтері».
     
    Знімальна група телеканалу розшукала живих свідків історії військових років – ветеранів-фронтовиків, які пам'ятають, що насправді відбувалося в тих великих битвах. Своїми спогадами поділяться мінометник Михайло Звягінцев, який брав участь у форсуванні Дніпра та визволенні Києва, учасник «чорної піхоти» Володимир Хільчевського, фронтова медсестра Людмила Чернова, яка була особисто знайома з Ватутіним, радистка Анна Коломейцева, яка перебувала в кортежі генерала, коли полководець потрапив в засідку і був смертельно поранений.
     
    Відновлюючи події тих років, документалісти «Інтера» подолали тисячі кілометрів не тільки в Україні, але і в Німеччині. Знімальна група відвідала зал Нюрнберзького трибуналу і літню резиденцію Гітлера – Бергхоф, де приймалося рішення про початок Другої світової війни. Побувала в Берліні, Нюрнберзі, Мюнхені, Вольфсбурзі, Іккінзі, Фрайбурзі. Розповісти про події на Східному фронті погодився військовий історик Карл-Хайнц Фрізер, який мав доступ до всіх секретних документів вермахту. У Вольфсбурзі журналісти знайшли колишнього німецького солдата – 98-річного Карла-Ханс Майера, який брав участь в боях проти армії Північно-Західного фронту під командуванням Ватутіна. А також знімальна група «Інтера» побувала в будинку гітлерівського фельдмаршала Еріха фон Манштейна і поговорила з його сином Рюдігером.
     
    «Це не просто документальний фільм, а журналістське розслідування, можливість показати, що відбувалося насправді в тих військових операціях, в яких брав участь Ватутін, - розповідає Ян Іванишин, автор сценарію проекту «Ватутін». - Це операція на Північно-Західному фронті, під час якої вдалося зупинити німецькі війська на місяць і тим самим дати можливість підготуватися до оборони Ленінграда. Сталінградська битва, де була оточена 6-а армія Паулюса. Відмінні стратегічні здібності Ватутін показав в битві на Курській дузі. І, звичайно, звільнення України - битва за Дніпро і Київська наступальна операція, навколо якої існує найбільше міфів. Але нам вдалося їх розвінчати. Життя Миколи Ватутіна була коротким. Він прожив усього 43 роки і помер, захищаючи Батьківщину. Українці це пам'ятають. І будуть пам'ятати завжди. Можливо, навіть ті, кого в останні роки налаштували проти великого полководця, подивившись цей фільм, хоча б засумніваються або відкриють для себе правду. Справжню правду про визволителя Києва, про яку сьогодні чомусь мовчать. І, може бути, в наступний раз принесуть до пам'ятника генералу квіти».
     
    Проект «Ватутін» вийде в ефір «Інтера» в суботу, 10 листопада о 10.30.