Чим отруїлися відвідувачі «Смачних традицій»

  • 10 лист. 2018 11:08
  • 2388
    • Новина Чим отруїлися відвідувачі «Смачних традицій» Ранкове місто. Кропивницький
     
    У закладі громадського харчування, рекомендованому програмою «Ревізор», семеро відвідувачів підхопили кишковий розлад.        
     
    Наприкінці минулого місяця відвідувачі кафе швидкого харчування «Смачні традиції» у Кропивницькому не змогли пообідати в закладі, рекомендованому популярною телепрограмою «Ревізор». Він був зачинений після того, як семеро його відвідувачів злягли із симптомами харчового отруєння. 
     
    Лабораторії Держпродспоживслужби та Кіровоградського обласного лабораторного центру знайшли грубі порушення в роботі «Смачних традицій».
     
    — Спеціалісти нашого відомства та лабораторного центру зафіксували кілька видів недотримання санітарно-гігієнічних і технологічних правил: перехрещення потоків у процесах  приготування їжі (перехресне забруднення); недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів; відсутність контрольних термометрів у холодильному обладнанні, що не дало змогу контролювати необхідний температурний режим зберігання сировини та готової продукції. Відсутнє маркування розробного та прибирального інвентаря. До роботи допущені працівники без медичних оглядів. Були порушення правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв.
    При дослідженні на патогенну і умовно-патогенну мікрофлору змивів з технологічного обладнання, інвентаря, рук та санітарного одягу персоналу виявлено  відхилення (виділено бактерію групи кишкової палички); у трьох працівників  виділено золотистий стафілокок; у двох готових стравах виявлено їх загальне бактеріальне забруднення та виділена Salmonella enteritidis, — прокоментував начальник управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук.
     
     
    Керівниця закладу Тетяна Радуховська запевняє, що кафе дотримується санітарних норм, а причиною отруєння могло стати недотримання особистої гігієни самими відвідувачами.
     
    — На нашій кухні всі санітарні норми дотримані. Все періодично перевіряється. В нас може спрацювати людський фактор у зв’язку з потоком відвідувачів, і хтось з персоналу порушує товарне сусідство. Це і побачила Держпродспоживслужба. Відповідно до закону, 18 жовтня я здавала ці страви на техконтроль і їх лабораторно перевіряли. Куряча котлета проходила тоді біологічні дослідження. В цій котлеті нічого не виявлено і вона відповідала всім нормам, — розповіла Тетяна Радуховська.
     
    Одночасно відвідувачка закладу Яна Вічірко в коментарі кореспонденту «Первой городской» розповіла, що їй та її другу стало зле саме після обіду в «Смачних традиціях».
     
    — Замовили картоплю з салом та свинячу відбивну. Ми поїли там 18 жовтня ввечері, а наступного дня почалися симптоми захворювання. Температура під 39 градусів, діарея, рвота. До лікарні ми не звертались. Три дні лікувалися вдома, — розповіла постраждала відвідувачка «Смачних традицій».
    Після випадку з отруєннями цього тижня кафе відновило свою роботу. Більшість відвідувачів не змінюють традицій та продовжують харчуватися в звичному місці.
     
     
    — Ні разу в нас не було, щоб отруїлися. Завжди смачно. Котлети тут жодного разу не замовляли. Переважно купуємо другі страви, салати, вино тощо. Після того випадку все одно ходимо сюди, — каже Ілона.
     
    Як зазначили в прес-службі ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, керівник закладу «Смачні традиції» сплатить 22338 грн штрафу за виявлені порушення.
    Нагадаємо, що цього року заклад «Смачні традиції» було рекомендовано ведучим програми «Ревізор» Миколою Тищенком.
    Редакція газети поцікавиться в представників «Нового каналу», де виходить програма, чи планує команда реаліті-шоу позбавляти таблички «Ревізора» кафе у зв’язку з інцидентом. Подробиці чекайте згодом.
     
    Про те, чим займається Держпродспоживслужба й чи доможе вона споживачам захистити свої права
     
    Дмитро Семенюк