Археологи показали, що викопали на Фортечних Валах у Кропивницькому (ФОТО, ВІДЕО)

  • 9 лист. 2018 11:16
  • 5030
  •  
    Напередодні команда кропивницьких археологів проводили розкопки на території Фортечних валів (фотеця Св. Єлисавети), де знайшли ряд унікальних знахідок. Про підземні знахідки кореспонденту видання «Утренний город» розповів науковий співробітник НДЦ “Охоронна археологічна служба України” Інституту НАН археології України Валентин Собчук.
     
    «Ми знайшли матеріали 18-го століття. Мова йде про будівельні матеріали, кахлі, цеглу та матеріали, що перебували у вжитку людей, які тоді жили (кераміка, посуд, скло). Є звісно, і речі, які поки важко ідентифікувати. Дуже гарні знахідки є по кахлям другої половини 18-го століття, які мають характерну синю глазур. З несподіваних знахідок було викопано вінце скіфської посудини з характерним орнаментом. Тобто планували побачити 18-століття, а вийшло, що побачили також і знахідки скіфської епохи», - розповів Валентин Собчук.
     
    Археолог додав, коли духовенство церкви повідомить про намір будівництва, то археологи проводитимуть на місці майбутнього храму повномаштабні розкопки.
     
     
    «Ми можемо відновити ці дослідження за умови, якщо намір будівництва буде реалізовуватись. Якщо церква повідомить нас про будівництво, то потрібно буде провести повноцінні широкомасштабні дослідження. Ці роботи нам дадуть можливість зафіксувати розташування тих будівель, про які я зазначив, розібратись яким чином вони будувались та що від них лишилось», - розповів археолог.
     
    Дмитро Семенюк
     
     
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому презентують книгу "Прилетіла ластівочка" про автора різдвяної пісні