Кропивницький: Які сквери у місті під загрозою знищення?

  • 8 лист. 2018 16:09
  • 1333
    • Новина Кропивницький: Які сквери у місті під загрозою знищення? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Окрім скандальних ділянок біля Дендропарку і по вулиці Тельнова, де попиляли чи попиляють дерева під нові ларьки Онулів, Pavlo Lisnychenko знайшов ще 6 скверів, де потенційно зникнуть зелені насадження. До речі, в період, коли деякі ділянки виділялися в оренду, Микола Онул очолював земельну комісію.
     
    Пише сайт Без Купюр
     
    Торговельний комплекс по вулиці Євгена Тельнова, між будинками 11 та 13, повідомлення про старт будівництва якого зареєструвала Державна архітектурно-будівельна інспекція за поданням приватного підприємства «Соінс-250», стане вже другим подібним об’єктом, який зведуть на місці колишньої зеленої зони подружжя підприємців Онулів. На іншій ділянці, що розташована на перехресті вулиць Волкова та Героїв України, де у червні ще одне підприємство Онулів «Сервіс Кіровоград» позбулося 42 дерев, вже зведений ряд торгових точок, готовий до передачі в експлуатацію.
     
    Обидва рази міська влада лише знизувала плечима, вказуючи на наявні у фірм договори оренди землі та відповідне цільове призначення ділянок.
     
    Ми дослідили наявність іншої орендованої землі екс-депутатами міської та обласної рад Миколою та Ларисою Онулами, а також їхніми родичами та найближчими бізнес-партнерами, на якій найближчим часом замість дерев та кущів може з’явитись магазин, кіоск чи щось подібне.
     
    Виявилось, що таких ділянок насправді чимало і всі вони, як показує практика, можуть бути забудовані, попри на наявні там зелені насадження.
     
    1. Територію площею 0,6 га по проспекту Університетському, навпроти зупинки «Обласна лікарня», засаджену кленом кулястим та березами, рішенням ради від 2004 року віддано на 25 років в оренду приватному підприємству «Авагард-Кір». Кадастровий номер – 3510100000:37:306:0050. Попри те, що офіційно ділянка є сквером ім. 40-річчя Перемоги, вона може бути використана для «будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури».
    Засновником приватного підприємства «Авагард-Кір» вказане ТОВ «XXI-вік», а от кінцевими бенефіціарними власниками – екс-депутат міської ради та бізнес-партнер Онулів Людмила Катериніч, а також матір Миколи Онула Валентина Григорівна Онул. Директором призначена Римма Виткалова.
     
     
    2. Зовсім поруч, на території Дендропарку, розташована значно більша ділянка з кадастровим номером 3510100000:37:309:0032. Територію площею 1,51 га, яку у 2006 році ТОВ «Будекспорт» взяло в оренду на 29 років, підприємство за умовами договору може використати для будівництва та обслуговування будівель громадської забудови.
    Зареєстроване ще в 1996 році ТОВ «Будекспорт» належить безпосередньо Миколі та Ларисі Онулам. Наразі, за інформацією аналітичної системи «YouControl», фірма має значний податковий борг – 249,9 тисяч гривень та перебуває на обліку в контролюючому органі як така, що визнана банкрутом.
     
    3. Ще одна ділянка, навпроти будинку №4 по вулиці Євгена Тельнова, наразі повністю засаджена деревами. Тим не менш, на території площею 0,22 га, з кадастровим номером 3510100000:34:280:0020, можливе будівництво адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови. В 2004 році землю в оренду отримало приватне підприємство «Кіровоград-планета».
     
    Належить ПП «Кіровоград-планета» одноособово Миколі Онулу, а от очолює підприємство депутат Фортечної районної у місті Кропивницькому ради та директор КП «П’ятдесят років жовтня» Олександр Чибітько. Про те, що у самого Чибітька, а точніше його підприємства «Єлисаветтехніка», в оренді знаходиться також шматок паркової зони по вулиці Вокзальній, місцеві журналісти писали раніше.
     
    4. Остання зі знайдених нами ділянок в цій частині міста має кадастровий номер 3510100000:32:201:0016. Розташований між Центральноукраїнським національним технічним університетом та обласною лікарнею сквер має площу 0,4 га і по периметру засаджений кленами. Цільове призначення – «землі, які використовуються для розміщення житлової забудови». В оренду строком на 25 років ПП «Сейлтон-Кір» взяло ділянку ще в 2006 році.
     
    Власником, а заодно й директором підприємства значиться вже згадуваний Олександр Чибітько. До березня 2016 року фірма мала іншого власника, також однак пов’язаного з сім’єю Онулів, – Людмилу Катеринич.
     
    Прикметно, що зареєстрована фірма по вулиці Євгена Тельнова, 28, за тією ж адресою, що і решта підприємств сімейства – «Соінс-250», «Кіровоград-планета» та ін.
     
    5. Цікава територія площею 0,05 гектарів розташована по вулиці Єгорова, якраз між будинком №20 та готелем Європа. І хоча зараз це місце заповнене багаторічними зеленими насадженнями, його істинне призначення, принаймні на думку орендарів, стати майданчиком для будівництва адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов’язаної з отриманням прибутку. Отримана у 2005 році ПП «Грінфолд-16» ділянка з кадастровим номером 3510100000:28:210:0007, знаходитиметься в оренді фірми до 2030 році, або ж до пролонгації чинної угоди.
     
     
    Приватне підприємство «Грінфолд-16» належить вже неодноразово згаданому Олександру Чибітьку, на якого фірму перереєстровано у 2016 році. Попереднім власником значилась Людмила Катериніч. При цьому робочий номер телефона (0522) 24-25-74, збігається з офіційними контактами ще 11 підприємств серед яких і ПП «Соінс-250» Миколи Онула, з якого і почалась забудова зелених зон міста.
     
    6. Завершує наш список чималий клапоть землі площею 0,35 га з кадастровим номером 3510100000:06:072:0017. Розташована біля Центрального автовокзалу та місцевого аеропорту ділянка знаходиться в оренді приватного підприємства «Одісея-Кір». Станом на сьогодні там ростуть плодові дерева, кущі, розташовано декілька алей з лавками.
     
    Власником ПП «Одісея-Кір» є вже згадувана нами керівниця ПП «Авагард-Кір» Римма Виткалова, яка також значиться очільницею ще з десятка організацій. Робочий телефон (0522)37-12-34 фірма ділить ще з 7 компаніями серед яких є й Корпорація «ХХІ століття», найвідоміше серед кропивничан підприємство сімейства Онулів, яке опікується Дендропарком.
     
    Як бачимо, вибирати є з чого. Тож мешканцям житлових будинків, що сусідять з цими ділянками варто бути уважними до насаджень, що там ростуть. Адже під виглядом вирубки засохлих та фаутних дерев підприємства-орендарі можуть розчистити собі територію під черговий торговельний центр.
     
    Павло Лісниченко, Центр медіарозслідувань "ПРОЗОРО"
     
    Нагадаємо: Чи є підстави для знесення дерев на Київській?