У столиці презентують видання "Таємниці Байгорода Юрія Яновського"

  • 8 лист. 2018 13:30
  • 1028
    • Новина У столиці презентують видання «Таємниці Байгорода Юрія Яновського» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Видавництво «Імекс-ЛТД» проведе презентацію видання «Таємниці Байгорода Юрія Яновського. Літературно-історична розвідка».
     
    20 листопада 2018 року о 18.00 в Українському домі, прес-центрі Українського кризового медіа-центру (м. Київ, вул. Хрещатик, 2) презентують науково-популярне видання «Таємниці Байгорода Юрія Яновського. Літературно-історична розвідка». Подію організовує видавництво ТОВ «Імекс-ЛТД».
     
    Цільова аудиторія — науковці, історики, краєзнавці, архівісти, студенти, журналісти, письменники, а також усі, хто цікавиться історією України та подіями Української революції 1917 – 1921 рр.
     
    Байгород – це книга про місто, яке подібне до прекрасної дівчини, що й нині ніжиться на затишних берегах ріки… Байгород – це літературне псевдо Єлисавета (нині Кропивницького). Розкрити таємниці Байгорода було нелегко, тому презентоване видання є результатом спільної праці істориків, краєзнавців, географів, архівістів та літераторів, які намагалися розгадати код письменника-романтика Юрія Яновського, який у 1933 р. занотував: «і думав я не тільки те, про що писав у книгах».
     
     Книга складається з восьми розділів, один з яких – наново відредагований, наближений до первинного авторського задуму текст повісті Юрія Яновського «Байгород», цензурований більшовиками в 1927 р. Істориками досліджено найбільше в Україні антибільшовицьке повстання 1918 року, яке відбулося в Єлисаветграді, і зірвало стратегічні плани більшовиків. Події «народного повстання» в Єлисаветі (Байгороді) є історичною основою повісті. Зауважимо, що значна частина документів уперше вводиться до наукового обігу і свідчить про новизну праці та її цінність.
     
    Літературознавчі статті присвячено творчому шляху Ю. Яновського – найкращого письменника-романтика українського відродження та дослідженню художньо-образної канви повісті «Байгород». 
     
     
    Авторський колектив:
     
    — Ярина Цимбал, українська літературознавиця і редакторка, дослідниця літератури 1920-х років, українського авангарду, лекторка-просвітниця, наукова працівниця відділу української літератури ХХ століття і сучасного літературного процесу в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України (м. Київ). 
     
    — Юрій Митрофаненко, історик, лектор-просвітник, науковий консультант документальних фільмів, автор наукових публікацій та книг з історії Української революції 1917 – 1921 рр. (м. Кропивницький).
     
    — Володимир Панченко, український літературний критик, літературознавець, письменник, автор статей, монографій, підручників на літературну та історичну тематику, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» (м. Київ).
     
    — Богдан Стасюк, перекладач, автор праць на тему особливостей художнього перекладу (м. Кропивницький).
     
    — Максим Сінченко, кропивницький краєзнавець, проводить історичні дослідження періоду визвольних змагань 1917-1921 рр. (м. Кропивницький).
     
    — Юрій Тютюшкін, відомий колекціонер, (м. Кропивницький).
     
    — Святослав Зубченко, перекладач, викладач іноземних мов кафедри класичної філології факультету іноземних мов ЛНУ ім. Івана Франка (м. Львів).
     
    — Андрій Домаранський, географ-ландшафтознавець, турист, краєзнавець, графік, картограф (м. Кропивницький).
     
    — Ольга Краснопольська, художниця (м. Кропивницький).
     
     
    Під час презентації слухачі зможуть поспілкуватися з авторським колективом, дізнатися про те, як виникла ідея створення видання та якими були етапи роботи над змістовою частиною книги, простежити шлях створення макета та художнього оформлення, підбору ілюстративного матеріалу (світлини з приватної колекції). Мета презентації — розкрити перед аудиторією загадки літературного романтичного Байгорода Яновського, познайомити з виданням та його творцями. 
     
    Учасники презентації по черзі розгадуватимуть таємниці Байгорода. Особливу увагу буде приділено темі творчості Юрія Яновського, тонкощам стилю та художній манері письменника у його «Байгороді», аналізуватиметься історична основа твору. Читачі вперше дізнаються про єлисаветградського Дон Кіхота та його прототипа, а також про колоритну отаманшу Марусю та її анархістів. Автори проведуть несподівані паралелі з творчістю інших відомих письменників, розкажуть про твори, які надихнули Яновського на написання «Байгорода». 
     
     
    Нагадаємо: Послухайте дует! або Про класику, «розкрутку» та мобілки на концертах