Не ліками єдиними. У Кропивницькому учасники АТО проходять реабілітацію на спортмайданчику в госпіталі

  • 7 лист. 2018 16:31
  • 2266
    • Новина Не ліками єдиними. У Кропивницькому учасники АТО проходять реабілітацію на спортмайданчику в госпіталі Ранкове місто. Кропивницький
             
    Повертати поранених бійців до здорового життя допомагають заняття на тренувально-реабілітаційному майданчику, який почав працювати на базі обласного госпіталю. 
     
    До медикаментів та фізіопроцедур додаються ще й дозовані фізичні навантаження. Учасники АТО та їхні рідні можуть оформити безкоштовний абонемент-пропуск на відвідування спортивного майданчика, надавши лише посвідчення.
     
    Про ідею створення спорт-майданчика та його роботу нам розповіла координаторка центру медико-психологічної реабілітації та психологиня Анна Колєва.
     
    — Ідея облаштування такого спортивного куточка виникла ще у 2015 році. Згодом ми подали від госпіталю заявку з нашим проектом у фонд Європейського командування Збройних сил США. І десь в кінці 2017 року вони прийняли рішення профінансувати запропоновані нами проекти. Тренувальний зал — це лише частина того, що було зроблено. Також облаштовано тренувально-адаптаційну зону на четвертому поверсі та вдосконалено реабілітаційні приміщення для людей з інвалідністю. Майже вісім місяців тривали ремонтні роботи, і ось два тижні тому ми здали спортзал в експлуатацію, — розповідає Анна Колєва.
     
    На весь проект витрачено більше 150 тисяч доларів. Фонд взяв на себе усі фінансові складники: оголосив конкурс та найняв фірми, які здійснювали ремонтні роботи. Від працівників медичного закладу потрібна була лише ідея проекту. 
     
     
    — Єдиною умовою Фонду було те, що такий проект має реалізовуватися на базі державного закладу, а не приватного. Це для того, щоб держава потім могла взяти цей зал на обслуговування. Нам пощастило: госпіталь знаходиться на балансі нашої обласної ради, — розповідає про умови психологиня.
     
    Тренувально-реабілітаційний майданчик також розрахований на учасників бойових дій та членів їхніх родин, які не проходять лікування та реабілітацію на стаціонарі, але проживають у Кропивницькому. 
     
    — Учасники АТО та їхні рідні можуть оформити безкоштовний абонемент-пропуск на відвідування спортивного майданчика, надавши лише посвідчення учасника бойових дій. Наші фахівці із соціально-психологічного супроводу розкажуть деталі та допоможуть це зробити, — запевняє координаторка центру медико-психологічної реабілітації.
    Працює тренувальна зала з 6.30 до 20.00, тому займатися спортом кропивничани можуть у будь-який час протягом дня.
     
    — Учасники бойових дій або ж члени їхніх родин можуть, наприклад, зранку, перед роботою заїхати та позайматися на майданчику, просто показавши перепустку. Оскільки цей майданчик знаходиться на вулиці, він працюватиме, поки дозволятиме погода. Хоча у нас є люди, які займаються і у холодну пору року, для них це не проблема. У будь-якому випадку зал працюватиме і вони зможуть тут займатися спортом та оздоровлюватися, — повідомляє Анна Колєва.
     
     
    Зараз приблизно відсотків 30 пацієнтів госпіталю займаються на майданчику. Проте працівники закладу впевнені, що популярність цього залу буде тільки зростати, адже якість тренажерів дуже висока. А спорт — це одна із базових речей для стабільної психологічної та психоемоційної підтримки організму. Люди, які займаються регулярно спортом, зазвичай перебувають у кращому настрою, ніж ті, хто веде сидячий спосіб життя. До того ж заняття спортом допомагає людині відволіктися від проблем та знизити рівень стресу.
     
    Учасники бойових дій, що проходять курс реабілітації у цьому госпіталі, дуже задоволені залом та називають його скарбом. 
    — Майданчик — чудовий! Оскільки тут добре годують, у зал я приходжу після кожного прийому їжі, щоб тримати себе у формі та не байдикувати. Свій вільний час проводжу тут. Часто з’являється бажання просто полежати в палаті і нічого не робити, щоб його позбутися я приходжу сюди, а тут я можу працювати над собою та швидше одужувати, — розповідає Микола.
     
     
    Віктор, який перебуває на стаціонарному лікуванні, додає, що тренування та фізичні вправи допомагають позбутися агресії, розганяють нудьгу та  піднімають настрій.
     
    У свою чергу головний лікар госпіталю Геннадій Сябренко зауважує, що зал чудово впливає на пацієнтів як у психічному, так і у фізичному та моральному плані. Він є чудовим доповненням до процесу медико-психологічної реабілітації пацієнтів. 
     
    — До медикаментів та фізіопроцедур додаються ще й дозовані фізичні навантаження. Спочатку лікар встановлює пацієнтові режим рухів та дозволених навантажень, потім фізіотерапевт визначає, чи може ця людина робити певний комплекс вправ, — і вже на третьому етапі інструктори лікувальної фізичної культури призначають комплекс вправ для пацієнта при певній захворюваності. Ось так це і відбувається, — говорить Геннадій Сябренко.
     
    Таким чином у Кропивницькому військовослужбовці можуть отримувати медикаментозне лікування, при цьому не втрачаючи своєї фізичної форми.
     
    Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.
     
    Аліна Кулик
     
    Нагадаємо: В обласному госпіталі для ветеранів відкрили реабілітаційний майданчик