Вільна торгівля з Україною сприяє зростанню та доступнішим державним закупівлям

  • 5 лист. 2018 12:07
  • 1016
    • Новина Вільна торгівля з Україною сприяє зростанню та доступнішим державним закупівлям Ранкове місто. Кропивницький
     
    У 2016 році продовжували зростати інвестиції та торгівля послугами Євросоюзу з Україною в рамках глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ГВЗВТ). Вони пожвавились після економічної та політичної кризи.
     
    ГВЗВТ дозволила компаніям ЄС отримати доступ до державних закупівель України. Остання затвердила комплексний план дій щодо державних закупівель, який є ще одним кроком до більш прозорої та відкритої системи публічних тендерів.
     
    Водночас Україна продовжила заборону експорту деревини. Незначним є прогрес щодо ухвалення лісового законодавства, яке мало припинити ці обмеження у торгівлі.
     
    Це найважливіші висновки другого щорічного звіту про імплементацію торгових угод Європейського Союзу. Їх Європейська Комісія опублікувала 31 жовтня 2018 року. Ці угоди охоплюють близько 70 ринків у всьому світі, зокрема й Україну. Вони ефективно усувають торгові бар’єри, сприяють високим стандартам праці та охороні навколишнього середовища. Проте європейські експортери не використали весь потенціал та всі можливості, які надають ці угоди. Звіт охоплює період 2017 року.
     
    Ось детальніше про висновки Європейської Комісії щодо України:
     
    Розвиток торгівлі та преференції
    ЄС є найбільшим торговим партнером України. У 2017 році - частка ЄС у загальній торгівлі була 42%. Двостороння торгівля суттєво збільшилась. Експорт ЄС до України виріс на 22%, а імпорт з України - на 27%. Після економічної кризи 2014-2015 років це значною мірою сприяло стабілізації ситуації у країні.
     
    Достатньо високим залишився рівень використання торгових преференції Україною для імпорту в ЄС і становив 87%, незважаючи на невелике зниження порівняно з 2016 роком.
     
    Україна не змогла повністю використати преференційні тарифні квоти ЄС на сільськогосподарську продукцію. Ця продукція досі не відповідає усім санітарним та фітосанітарним вимогам. Тому експортери зіштовхуються з певними труднощами при розміщенні своєї продукції на європейських ринках.
     
    У 2015-2016 роках експорт послуг з ЄС в Україну збільшився на 9%, тоді як імпорт скоротився на 2%. У 2016 році прямі іноземні інвестиції ЄС в Україну залишались на низькому рівні.
     
    Як ГВЗВТ між ЄС та Україною вплинула на торгівлю сільськогосподарською продукцією у 2017 році
     
    В умовах вільної торгівлі Україна для Європейського Союзу є головним джерелом імпорту сільськогосподарської продукції. Це переважно зернові, рослинні олії та насіння олійних культур. У 2017 році імпорт з цієї країни збільшився на третину.
     
    Окрім того, наразі Україна завершує обговорення питання санітарних та фітосанітарних стратегії з Єврокомісією.
     
    Прогрес та невирішені питання
    Україна здійснила позитивні кроки для покращення системи державних закупівель. Вона також продовжила впроваджувати комплексну стратегію реформ. Зокрема, це система електронних закупівель, яка має посилити ефективність та зменшити корупцію.
     
    Водночас, Україна не скасувала заборону на експорт деревини, яка діє з 2015 року. Євросоюзу доклав значних зусиль, вимагаючи від України вирішення цього питання. У зв’язку з конструктивним підходом Єврокомісії та небажанням України змінити ситуацію, наразі Єврокомісія розглядає можливість вирішення цього питання через механізм врегулювання суперечок відповідно до ГВЗВТ.
     
    Україна також висловила зацікавленість у початку перемовин щодо украладання угод про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA).
     
    Допомога ЄС для малого та середнього бізнесу
    Фонд ГВЗВТ для малих та середніх підприємств надає додаткову підтримку. У результаті підприємства України краще адаптуються до нових вимог ринку. Вони спрощують процеси та інвестують у нове обладнання, щоб відповідати нормам ЄС у таких сферах як дотримання вимог якості та безпечності, енергоефективності та екологічності.
     
    Праця та екологія
    В Україні спостерігається прогрес у реалізації глави угоди про асоціацію про торгівлю та сталий розвиток. ЄС та Україна вже розпочали діалог. Основну увагу приділено сталому управлінню лісами. Підкомітет з торгівлі та сталого розвитку ще має розглянути питання положень про працю. Також потрібно створити консультативну групу громадянського суспільства України.
     
    Довідка
    Глибока і всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом почала діяти з 1 січня 2016 року та набрала чинності 1 вересня 2017 року. Вона є одним з основних каталізаторів відкриття ринків та створення умов, сприятливих для торгівлі та інвестицій.
     
    Але ГВЗВТ виконує ще низку додаткових завдань. Через торгову політику ЄС також поширює такі цінності як захист прав людини, трудові права, екологія та боротьба зі зміною клімату.
     
    Окрім України, ЄС має ГВЗВТ також з Молдовою та Грузією. Вони передбачають поступове наближення законодавства цих країн до норм ЄС.
     
    Ці ГВЗВТ є частиною більш широких угод про асоціацію з Грузією, Республікою Молдова (Молдова) та Україною. Вони спрямовані на поглиблення політичної асоціації та підготовку до поступової економічної інтеграції між ЄС та цими трьома його східними партнерами в рамках Східного партнерства, яке є частиною Європейської політики сусідства.
     
    ГВЗВТ складається з двох головних компонентів:
    * взаємне відкриття ринків для товарів з асиметричною перевагою для східних партнерів;
    * далекосяжне наближення законодавства до норм ЄС, зокрема у сферах торгівлі.
     
    Після понад двох років застосування з Україною та більш як чотирьох років з Молдовою та Грузією вже помітні результаи, а торгівля зростає. Поступово змінюється законодавство для приведення його у відповідність до європейського. Вплив на торгову динаміку та її сталість слід розглядати в середній та довгостроковій перспективі.