Декларація Федеріки Моґеріні з нагоди Дня припинення безкарності за злочини проти журналістів

  • 1 лист. 2018 11:06
  • 952
    • Новина Декларація Федеріки Моґеріні з нагоди Дня припинення безкарності за злочини проти журналістів Ранкове місто. Кропивницький
     
    Декларація
    Високої представниці ЄС Федеріки Моґеріні від імені Європейського Союзу з нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів - 2 листопада 2018 р.
     
    Демократія не може існувати без вільних, різноманітних та незалежних медіа. Журналісти та представники медіа в усьому світі змушують держави, їхніх чиновників, корпорації та суспільство загалом відповідати за свої дії. Проте багато з них зіштовхуються із загрозами та нападами лише за те, що виконують свою роботу. Тоді як винні у вчиненні цих нападів залишаються повністю безкарними.
     
    2 листопада - це Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/16. Цього дня ми віддаємо належне всім журналістам по всьому світі, які загинули та постраждали від нападів під час виконання своїх обов’язків. Ми також вшановуємо всіх хоробрих журналістів, які продовжують роботу своїх колег, що більше вже не можуть проводити розслідування.
     
    Вбивства журналістів-розслідувачів Дафни Каруани Галіції та Яна Куцяка в ЄС свідчать, що жоден регіон світу не застрахований від такого. Потрібно провести ретельне розслідування та судовий розгляд цих одіозних злочинів, так само й у випадку вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашогджі у консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі. Ми звернулись до Саудівської Аравії з проханням співпрацювати задля проведення ретельного, надійного і прозорого розслідуванням й очікуємо цього від неї. Ми наполягаємо на необхідності прояснення обставин його смерті та притягнення винних до повної відповідальності.
     
    У багатьох країнах спостерігається тривожна тенденція до підривання та зменшення простору для здійснення вільної журналістики. Часто надійність медіа огульно ставиться під сумнів з метою їхньої дискредитації та зниження ефективності їхньої роботи. Журналісти мають працювати у безпеці як онлайн, так і оффлайн. Вони не мають боятись гоніння, політичного тиску, цензури чи переслідування. Сильна правова система має захищати медіа-компанії та журналістів у всіх країнах світу, щоб вони могли виконувати свою роботу, будучи повністю незалежними. У час збільшення кількості дезінформації потрібно захищати безпеку журналістів, щоб вони могли точно повідомляти новини на користь та в інтересах усіх наших громадян.
     
    ЄС продовжуватиме використовувати всі належні зовнішньополітичні та фінансові інструменти для підвищення якості журналістики, забезпечення доступу до публічної інформації та свободи вираження поглядів. Він й надалі фінансуватиме Європейський центр з питань свободи преси та медіа (ECPMF) та забезпечуватиме цілеспрямований захист у рамках програм підтримки прав людини.
     
    Усі держави в межах і поза межами Європейського Союзу мають виконувати свої зобов'язання щодо захисту свободи вираження поглядів та забезпечення безпеки журналістів. Вони мають гарантувати сприятливе правове середовище, серйозно ставитися до загроз для журналістів, а також активно переслідувати атаки у судовому порядку. Ми очікуємо від усіх країн посилення превентивних заходів, мобілізації всіх суб’єктів та створення національних безпекових механізмів відповідно до Плану дій ООН з безпеки журналістів та проблем безкарності.
     
    Нагадаємо: Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова