Епідсезон на Кіровоградщині. Які вакцини є, скільки коштують та кому протипоказані

  • 1 лист. 2018 20:13
  • 1496
    • Новина Епідсезон на Кіровоградщині. Які вакцини є, скільки коштують та кому протипоказані Ранкове місто. Кропивницький
                 
    Із початком перших холодів по всій країні розпочинається так званий епідсезон захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип. Зазвичай цей епідсезон починається із 40 тижня і закінчується 20 тижнем наступного року. 
     
    Які види грипу слід чекати кропивничанам, які вакцини є в аптечних пунктах та як уберегти себе, розповіла «Первой городской газете» заступниця директора Кіровоградського обласного лабораторного центру Надія Оперчук.
     
    Незвані гості
     
    За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, на північній півкулі, у тому числі й в Україні, будуть циркулювати три штами вірусу: вірус грипу А «Мічіган», вірус А «Сінгапур» та вірус Б «Колорадо». Для порівняння, торік в Україні циркулював лише вірус грипу Б.
     
    — Саме для профілактики грипу в Україні виробники сезонних вакцин включили ці штами до складу своїх вакцин. На сьогодні в країні дозволено до використання два види вакцини. Це французька «Ваксігрип» та корейська «Джісі Флю». За інформацією центру громадського здоров’я, в аптечну мережу країни буде надіслано 350 тисяч доз вакцини, тому українці зможуть своєчасно зробити щеплення і захистити себе від грипу, — повідомила Надія Оперчук.
     
     
    Орієнтовна ціна цих вакцин — від 250 до 350 гривень. Якість перевіряє Держлікслужба України та лабораторія з контролю якості медичних та імунобіологічних препаратів державного експертного центру. Лише після цього надається дозвіл для постачання вакцин в аптечну мережу.
     
    — Вакцини пройшли перевірку, вони дозволені для застосування і зараз по всій країні, у тому числі на Кіровоградщині, успішно проводяться профілактичні щеплення. Ми маємо офіційну інформацію, що з початку епідсезону в Україні вакциновано майже вісім тисяч осіб, по області — 607, — додала заступниця директора обласного лабораторного центру.
     
    — Сказати, яка вакцина краща, категорично не можна. Обидві вони мають в собі всі необхідні складові, які захищають саме від вірусів А і Б у цьому епідсезоні. У нашій області більше купують французьку вакцину, хоча хороша і та, і та. Вони обидві пройшли перевірки та відповідають якості. Мабуть, більше довіряють європейським виробникам.
     
    На сьогодні циркуляція вірусів грипу не зафіксована на території країни. Захворюваність на ГРВІ у свою чергу знаходиться на неепідемічному рівні, тобто ситуація відносно спокійна. 
     
    — Станом на 29 жовтня в області на ГРВІ захворіло 3852 особи, 74% з них — це діти та підлітки до 17 років. У різні медичні заклади було госпіталізовано 229 осіб, з них 86% — діти, — додає пані Оперчук. 
     
    Перша партія прийшла
     
    Кіровоградщина отримала майже дві тисячі доз вакцин, які надійшли до аптечної мережі області. Із них найбільше потрапило до Кропивницького, а решту розподілили по інших населених пунктах: Знам’янка, селища Павлиш, Устинівка та Вільшанка. 
     
    — 607 громадян уже придбали вакцини та зробили щеплення. У Кропивницькому вакцинувалися 218 осіб за два тижні. Це позитивно, що тільки вакцина з’явилася в аптеках області, громадяни почали захищати себе від грипу. Для працівників нашої лабораторії ми також проводимо щорічне щеплення, яке дає позитивні результати, — зазначає Надія Оперчук. 
     
    Вона вкотре наголосила, що найдієвішим захистом від грипу є своєчасно зроблене щеплення сезонними вакцинами. Воно не є обов’язковим, а швидше носить рекомендаційний характер. Саме тому вакцина не йде з державного бюджету безкоштовно, а закуповується населенням самостійно.
    Додамо, що робити щеплення потрібно до настання холодів, а не чекати, коли почнеться епідемія. 
     
    Кому можна, а кому ні
    Перед тим, як зробити щеплення, лікар обов’язково має оглянути свого пацієнта та поцікавитися самопочуттям. Тимчасовим протипоказанням до введення вакцини може стати підвищена температура або інше захворювання у гострій стадії. У таких випадках щеплення відкладають до повного одужання людини. Також щеплення протипоказане людям, гіперчутливим до курячого білка або продуктів з курятини, оскільки вакцина вирощена на курячих ембріонах. До того ж щеплення не можна робити людям, які мають гіперчутливість до неоміцину та формальдегіду. 
     
    Крім того, корейську вакцину можна вводити дітям, починаючи з шести місяців, а французьку — з трирічного віку. Вагітним жінкам дозволяється вводити вакцину у будь-який період вагітності.
     
    — Найбільш вразливі до захворювання на ГРВІ та грип діти і люди похилого віку. Є дві групи, які найбільше підпадають під ризик, тому вакцинуються в першу чергу. Це групи епідемічного  та медичного ризику. Медична група — це населення із хронічними захворюваннями дихальної, серцево-судинної, ендокринної та сечової систем; ті, хто хворіє на ожиріння та цукровий діабет, тобто люди із послабленим імунітетом. Група епідемічного ризику — це ті люди, які в процесі своєї професійної діяльності дуже багато контактують із населенням, тому мають великий ризик зараження, — інформує Надія Оперчук.
     
    Коли звертатися?
     
    То які ж перші симптоми ГРВІ та грипу та коли варто звернутися до лікаря?
     
    — Симптоми грипу та ГРВІ завжди схожі: загальне недомагання, нежить. Але при грипові різко підвищується температура тіла: піднімається до 38 градусів, а буває і більше. У хворих також трапляються головні болі, ломота у всьому тілі та, звичайно, нежить. Якщо у вас з’явилися перші симптоми, необхідно звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням. Особливо, якщо це дітки. Однозначно сказати, коли починається грип, не можна, то люди в епідсезон мають особливо себе берегти, — наголошує заступниця директора обласного лабораторного центру.
    Конкретно назвати цифру, скільки коштуватиме лікування від грипу, фахівці не беруться, адже все залежить від того, на якій стадії захворювання знаходиться людина та від її імунітету. Але лікарі запевняють, що вакцина обійдеться кропивничанам набагато дешевше, ніж лікування.
     
     
    Як повідомила нам Надія Оперчук, за п’ять років роботи обласного лабораторного центру не було зафіксовано жодного випадку ускладнення після вакцинації.
     
    Що думають кропивничани: чи потрібно вакцинуватися?
     
     
    — Звісно щеплення потрібно робити. Особливо це стосується тих, хто проводить багато часу серед великої кількості людей та може контактувати із хворими, — коментує Анна Про.
     
    — Щорічно робити щеплення — це, мабуть, дійсно годувати фармацевтичні компанії. Краще вчасно помітити симптоми та оперативно лікуватися, — впевнений Сергій, який не побажав називати своє прізвище. 
     
    — Роблю щеплення вже п’ять років, порекомендували родичі, які працюють лікарями. Захворів був лише одного разу. Можливо, інший вірус підхопив. Але пройшло все у легкій формі при цьому не довелося брати лікарняний. А перед щепленням потрібно обов’язково пройти терапевта, — рекомендує Михайло Горобець.
     
     
    — Це дуже спірне питання. Багато лікарів не рекомендують робити щеплення. У Сполучених Штатах Трамп кричав, що це велика афера та викачування грошей… Я ні разу не робила щеплення ні собі, ні доньці. Хворіємо раз за період так само, як і знайомі, які робили, — говорить Ніна Філоненко.
     
     
    — Робила один раз собі і доньці. Від реакції ледь не померли. Висока температура трималась три доби. Виявилось, це була реакція на чужорідний білок. Більше щеплення від грипу не робитимемо, — говорить Юлія Сліпих.
     
     
    — Лікарі рекомендують робити, аби убезпечити себе від захворювання на грип. Але вже почалася епідемія, тобто вже запізно її робити зараз. Так сказав мені педіатр, — повідомляє Яна Гриценко. 
     
    Аліна Кулик 
     
    Нагадаємо: Чотири тисячі жителів Кіровоградщині захворіли на ГРВІ (ВІДЕО)