Пішов із життя автор мультфільмів «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля», «Айболіт» (ФОТО)

  • 30 жовт. 2018 20:16
  • 1471
    • Новина Пішов із життя автор мультфільмів «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля», «Айболіт» (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    Сьогодні не стало відомого українського режисера Давида Черкаського, на мультфільмах якого виросло не одне покоління: «Острів скарбів», «Пригоди капітана Врунгеля», «Айболіт» та інших.

    Про його смерть повідомив на своїй сторінці у Фейсбук друг режисера, бізнесмен Олександр Меламуд.

    «Годину тому помер Давид Янович Черкаський. Два місяці після інсульту він пролежав у реанімації. Два місяці лікарі боролися за його життя.

    Пішла легенда. Помер один, чудова людина, великий майстер. До останнього дня перед хворобою він постійно повторював, що життя прекрасне.

     

    Сумно. Про дату похорону повідомлю додатково. Тільки не забудьте його, будь ласка. Він цього гідний», - йдеться в повідомленні.

     

    У соцмережах уже з’явилася лавина сумних коментарів.

     

    «Пішов наш Додік ... Давид Янович Черкаський (1932 – 2018) - радянський і український художник-мультиплікатор, режисер і сценарист, творець мультфільмів «Острів Скарбів», «Доктор Айболить», «Пригоди капітана Врунгеля» та ін. Для мого покоління і покоління моїх батьків життя в місті Києві неможливо уявити без Давида Черкаського. Це людина, яку любили ВСІ. Пам'ятаю його, красиво сидить в кафе у консерваторії, щедро обдаровує елегантними поглядами, як компліментами, кожну жінку, що проходила повз. Ніяких серйозних розмов – тільки гумор, легкий, цинічний, не завжди цензурний. Але як важко б не було на душі – після розмови з ним можна було сміливо починати все з початку, а якщо зовсім «земля йшла з-під ніг», як у випадку знайомства з моїм колишнім чоловіком, звучало його фірмове: «коньячку не хочете?», - Віталіна Цимбалюк-Романовська.

     

    «Давид Янович Черкаський .... Спасибі за наше щасливе дитинство. Від мене особисто дякую за обожнюваний "Острів скарбів", - Наталія Шахвердієва.

     

    Довідка.

    Давид Янович Черкаський (23 серпня 1932, Шпола, УРСР — 30 жовтня 2018) — український режисер-мультиплікатор, художник-мультиплікатор, сценарист. Заслужений діяч мистецтв України (9.11.1995). Академік Академії телебачення (1997), член-кореспондент Національної академії мистецтв України (1998). Народний артист України (2010).

    Закінчив Київський інженерно-будівельний інститут (1955).

    Працював художником Творчого об'єднання художньої мультиплікації «Київнаукфільму».

    З 1964 р. — режисер цього об'єднання.

    Президент Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК».

    Член Національних спілок кінематографістів і журналістів України.

    30 жовтня 2018 року Давид Янович Черкаський помер після двохмісячної госпіталізаціїї з приводу інсульта. (Вікіпедія).

    Фото з Інтернету та зі сторінок Фейсбук Олександра Меламуда, Наталії Шахвердієвої.