Які фільми можна переглянути у бібліотеці Чижевського? (ПРОГРАМА)

  • 30 жовт. 2018 14:08
  • 925
    • Новина Які фільми можна переглянути у бібліотеці Чижевського? (ПРОГРАМА) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Обласна бібліотека Чижевського приймає XV Всеукраїнський мандрівний кінофестиваль 
     
    19 – 23 та 25 листопада ОУНБ ім. Д.І.Чижевського традиційно запрошує глядачів та глядачок на покази стрічок XV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Цьогоріч у рамках теми фестивалю «Рівні рівності» мешканці та гості Кропивницького матимуть змогу пережити шість життєвих історій про волю до життя, про вплив на людське життя соціальних та природних стихій, незалежність в умовах залежності і вразливу сміливість.
    Сеанси відбудуться у залі відділу обслуговування користувачів (ІІІ поверх) ОУНБ ім. Д. Чижевського. Початок о 14:30. Вхід на усі покази - вільний.
     
    ПРОГРАМА ПОКАЗІВ
     
    19.11, понеділок     14:30
    «Прозорий світ»,  Грузія, 2017, 82 хв.
    Режисер – Вахтанґ Кунцев-Ґабашвілі
     
    Бека народився без жодних ознак життя, окрім серцебиття, на шостому місяці вагітності. Лікарі не вірили, що дитина виживе. На третьому тижні життя батько забрав його з лікарні додому. Зараз Беці 26 років. Він займається художньою фотографією і знімає фільм про фізика та композитора. Нещодавно відбулася його перша фотовиставка. Терплячість і розуміння допомогли батькові познайомити сина з дорослим життям і дати йому віру у свій талант.
    Трейлер: https://vimeo.com/188396052
     
    20.11, вівторок     14:30
    «Дякую за дощ», 2017, Норвегія, Великобританія, 90 хв.
    Режисерка – Юлія Дагр
     
    В останні п’ять років Кісілу, фермер із Кенії, використовує свою камеру для відеозапису життя своєї сім’ї, свого села, а також впливу зміни клімату. Він знімав повені, засухи і бурі, але крім того й більш людські втрати: його дітей відправляють додому зі школи, коли він не може оплатити навчання; чоловіки переселяються до міст у пошуках роботи; напруга в сім’ї наростає. Після бурі, що руйнує його будинок, Кісілу починає організовувати громадський рух фермерів, що борються із впливом екстремальних погодних явищ, і доносить свою історію аж до Парижа, на конференцію ООН про зміну клімату. Там, посеред незрозумілих політичних суперечок на найбільшому екологічному шоу планети, стосунки Кісілу та норвезької режисерки Юлії Дагр роблять цікавий поворот, висвітлюючи рух за кліматичну справедливість і дуже різні світи, які вони представляють.
    Трейлер: https://www.youtube.com/watch?v=p0nB9fqSvis 
     
    21.11, середа     14:30
    «Діти териконів», 2016, Франція, 52 хв.
    Режисер – Фредерік Брюннкель
     
    Зворушливий фільм про втрату дитинства й дорослішання в злиденній громаді в Європі. П’ятнадцятирічний Лоік та його десятирічний брат Тео живуть у колишньому шахтарському містечку Ланс у Франції. В умовах бідності й безробіття Лоік залишає школу. У той час, коли вчителі намагаються повернути його інтерес до навчання, матір Лоіка Патрісія докладає всіх зусиль, аби вберегти родину. Ця стрічка показує як руйнівні наслідки бідності, так і надію, що її можна знайти навіть у найбільш неочікуваних місцях.
    Трейлер: https://vimeo.com/219080621 
     
    22.11, четвер   14:30
    «Вєаюфром», 2017, Україна, 71 хв.
    Режисер – Дмитро Лавриненко
     
    Жені 45 років, він живе в Україні і працює двірником. Його мати проживає в США і зробила для нього «Зелену карту». Щоб не втратити її, він мусить щороку їздити до Америки. Женя шукає собі жінку й хоче одружитися. Він записує своє життя на відео. Цей фільм досліджує реальність селфі за допомогою двох камер: одна камера належить героєві, а другою знімає режисер. У результаті ці дві реальності об’єднуються в одному фільмі.
    Трейлер: https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=obl-HM-TrqI 
     
    23.11, п’ятниця     14:30
    «Дорослі», 2017, Чилі, 82 хв.
    Режисер – Майте Альберді
     
    Аніта, Ріта, Рікардо та Андрес уже 40 років ходять у школу для дітей із синдромом Дауна. Після стількох років їм починає набридати це безпечне, добре знайоме середовище. Їм уже більше 45 років, і в декого з них виникає відчуття, що робота у шкільній пекарні більше не є для них викликом. Крім того, вони прагнуть свободи на більш особистому рівні. Аніта й Андрес закохані одне в одного, але досі живуть із батьками. Вони мріють про тихе місце, де вони могли б побути вдвох на самоті, і хочуть одружитися і мати сім’ю. На жаль, суспільство, у якому вони живуть, не має засобів, щоб задовольнити їхнє бажання більшої незалежності. Попри те, що їх навчають, як стати «відповідальними дорослими», усі четверо залишаються залежними від інших, які приймають за них рішення. Це велике розчарування для них.
    Трейлер: https://www.youtube.com/watch?v=-uja_DAK9pA 
     
    25.11, неділя     14:30
    «Сіева», 2018, Фінляндія, 57 хв.
    Режисерка – Єнні Нюберґ
     
    Фільм Єнні Нюберґ «Сіева» – це інтимний та поетичний погляд на ніжний різновид вуличого танцю. Він цілеспрямовано відкидає агресивний пафос традиційного брейк-денсу, натомість танець сіева є м’яким і вразливим. Це спосіб розкрити власну сором’язливість і несміливість, страхи і надії. Стрічка Нюберґ розповідає про гурт молодих танцівників і показує, як вони використовують сіеву для вираження своєї невпевненості та мрій.
    Тизер: https://www.youtube.com/watch?v=4dNV9_w6rO4   
     
    Довідка:
    З 5 жовтня 2018 року XV Мандрівний Docudays UA розпочинає свою подорож Україною. Найцікавіші документальні стрічки фестивалю побачать мешканці та мешканки понад 200 міст і містечок у 22-х областях України.  
     
    Головна тема цьогорічного фестивалю  - «Рівні рівності», присвячена суспільним викликам, пов’язаним з поняттям рівності. Ключова кінопрограма присвячена групам людей, які найчастіше стикаються з нерівністю, зазнають дискримінації в суспільстві та є недостатньо репрезентовані в медіа. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам подивитись на питання нерівності з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії.
     
    Фото та інформація про фестиваль – із сайту Мандрівного DocudaysUA
     
    Нагадаємо: Акварель художника з Кіровоградщини ввійшла до фіналу міжнародного конкурсу