Діалог між ЄС та Україною щодо прав інтелектуальної власності: де ми зараз

  • 30 жовт. 2018 12:11
  • 1164
    • Новина Діалог між ЄС та Україною щодо прав інтелектуальної власності: де ми зараз Ранкове місто. Кропивницький
     
    За останні роки Україна зробила важливі кроки для приведення своєї правової системи у відповідність із міжнародними стандартами інтелектуальної власності.
     
    Однак піратство та підробляння й досі залишаються головними проблемами. В українському законодавстві немає належних положень, які би забезпечували ефективний захист прав інтелектуальної власності. Зокрема, вони непридатні для виконання в цифровому середовищі. Україна має виконувати всі свої міжнародні зобов'язання, зокрема, щодо прав інтелектуальної власності та ньогопрактичного захисту. Без цього вона не зможе повністю інтегруватись у світову торгову систему, продовжувати залучати іноземні інвестиції та запобігати значним втратам правовласників.
     
    Двосторонні перемовини
     
    У 2008 році Європейська Комісія розпочала переговори щодо глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з Україною в рамках Угоди про асоціацію. Вільна торгівля почала діяти з 1 січня 2016 року.
     
    Для наближення українського законодавства до нормативних актів ЄС та до його практики впровадження таких норм, угода містить амбітну главу про інтелектуальну власність.
     
    Діалог щодо інтелектуальної власності
     
    Діалог є частиною більш широкого співробітництва між Європейською Комісією та Україною відповідно до Плану дій Європейської політики сусідства. У квітні 2006 року в Києві відбувся перший діалог між Україною та ЄС з питань інтелектуальної власності. Ці зустрічі дозволили обидвом сторонам обмінюватись інформацією щодо багатосторонніх та двосторонніх питань у сфері прав інтелектуальної власності, національного законодавства та практики в цій галузі. Окрім того, вони змогли виявляти недоліки та надати пропозиції для вдосконалення. Впровадження відповідного законодавства є й залишатиметься важливим питанням цього діалогу. Варто уважно слідкувати за імплементацією належного захисту прав інтелектуальної власності. Цей діалог доповнюють спеціальні зустрічі на рівні експертів, які проводять за потреби.
     
    Нагадаєммо: У 2019 році очікується зростання фінансування Erasmus+ на 300 мільйонів