У Кропивницькому на Дворцовій встановлять п’ять мішків з грошима

  • 29 жовт. 2018 13:34
  • 2384
    • Новина У Кропивницькому на Дворцовій встановлять п’ять мішків з грошима Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому презентують результати експертного дослідження, яке дасть відповідь на питання: “Яка ціна держави для кропивничан?” Про це повідомляють організатори.
     
    У рамках проекту “Ціна держави” на вулиці Дворцовій встановлять тематичну виставку, а мешканцям запропонують порахувати всі свої податки.
     
    30 жовтня о 12:00 у приміщені інформаційної агенції CBN (вул. Велика Перспективна, 46, третій поверх) відбудеться прес-конференція, на якій представлять результати експертного дослідження “Рахунок від держави для кропивничан”.
     
    Під час прес-конференції експерти розкажуть, скільки сплачує кожен мешканець Кропивницького і Кіровоградської області за послуги держави у вигляді податків, яку частину реального доходу громадянина складають податки та як розподіляються сплачені кошти. Також представлять результати всеукраїнського опитування, яке показує, чи розуміють кропивничани, скільки податків вони сплачують державі та на що йдуть ці кошти.  
     
    Спікери заходу:
     
    - Віталій Шабунін, голова правління ГО “Центр протидії корупції”;
    - Микола Малуха, експерт ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна;
    - Наталя Лещенко, економіст ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна”.
     
    Після прес-конференції учасникам запропонують відвідати місце проведення виставки. На вулиці Дворцовій (на ділянці між вулицями В’ячеслава Чорновола і Декабристів) встановлять тематичну експозицію: два куба (2х2х2 м), на яких за допомогою інфографіки пояснюється наповнення держбюджету та розподіл податків кропивничан. Окрім загальної інформації про податки одна зі сторін міститиме інформацію про корупційну справу, яку розслідує НАБУ і те, як масштаби вкрадених у ній грошей співвідносяться із податками жителів міста і області. На другому кубі будуть вказані дані безпосередньо по Кіровоградській області, що базуються на середній заробітній платі та видатках області.
     
    Для того, щоб відвідувачі експозиції змогли уявити, скільки податків вони сплачують і як у грошовому вимірі виглядає корупція, на виставці встановлять п’ять мішків з грошима з відповідним описом.
     
    Також працюватиме інформаційний намет з активістами, які пропонуватимуть перехожим порахувати через сайт cost.ua скільки вони сплачують податків відповідно до їхньої заробітної плати та на які послуги держави розподіляються ці кошти. 
     
    Кропивницький – чотирнадцяте місто з 15-ти у регіональному турі “Ціна держави”, організованому ГО “Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна” спільно з ГО “Центр протидії корупції”.
     
    Метою проекту “Ціна держави” є підвищення розуміння серед громадян, що за всі послуги держави вони вже сплатили і що їхні податки є основним джерелом наповнення державного та місцевого бюджетів, а також активізація громадян до контролю цих грошей. Важливим є поширення месседжу, що корупційний злочин, мета якого привласнення бюджетних коштів, це замах на власні гроші громадян, які вони чесно сплатили через свої податки.
     
    Цей захід проводиться в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
     
    Сайт  Ціна держави, на якому ви можете дізнатися, скільки ви сплачуєте податків відповідно довашої заробітної плати.