Синдром Плюшкіна. Житель Балашівки назбирав величезні купи сміття на своєму подвір’ї

  • 27 жовт. 2018 09:04
  • 1328
    • Новина Синдром Плюшкіна. Житель Балашівки назбирав величезні купи сміття на своєму подвір’ї Ранкове місто. Кропивницький
     
    У смердючих лабіринтах господар будинку зламав ногу, але сміття продовжували накопичувати роками
        
    Житель Балашівки назбирав величезні купи сміття на своєму подвір’ї. Сусіди скаржились на антисанітарію, але вплинути на ситуацію не могли, аж допоки не втрутилась спецінспекція.   
     
    По провулку Маркшейдерському у приватному обійсті сім’я протягом півтора року назбирала величезні купи побутового сміття буцімто для того, щоб використовувати його для обігріву своєї оселі. Начальник спецінспекції міської ради Кропивницького Андрій Максюта на своїй сторінці у Фейсбук виклав фото захламленого подвір’я, вулиці біля воріт. Купи сміття сягали два метри у висоту. Господар будинку має інвалідність, але через складні життєві обставини лишився без засобів для існування. Родина також не має змоги оформити субсидію.
     
    «Це жах! І всім було байдуже. Тільки квартальна сповістила спецінспекції, і ми тут. Пацюки, сморід від гніючого сміття, повна антисанітарія. Поруч водойма. Страждають всі сусіди навкруги. Беру ситуацію під контроль», — пообіцяв спецінспектор.
     
    Ми взяли коментар у сусідів цієї родини з приводу складної ситуації.
    — Сусіди реагували на цю ситуацію, і не раз, — розповідає Олександр. — І поліцію викликали, і квартальна писала звернення до міської ради, і ходила до чиновників. Але марно. Це сміття приносить додому син. Він та його батько глухонімі. Батько через те сміття навіть ногу зламав. А з сином вдіяти нічого не може. Поліція приїздила декілька разів, сказала, що це приватне володіння, й поїхала. 
     
    Господар будинку перебуває у безпорадному стані, не має ні пенсії, ні субсидії, через зламану ногу не може працювати. Син і донька не піклуються про нього, оскільки хворі й ніде не працюють. Батько навіть не має їжі, добрі сусіди допомагають йому харчами.
     
    Пізніше за вказаною адресою виїхала комісія з представників виконкому Фортечної районної у м. Кропивницькому ради, Держслужби з питань надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужби, Національної поліції та спецінспекції міської ради. Запросили до комісії сурдоперекладача. 
     
    «Наразі координуємо і тримаємо ситуацію під контролем, — написав Андрій Максюта в соцмережах. — Ситуації надано розголос, аби скоординувати дії служб та відомств, провести обстеження і прийняти комісійне рішення. Адже повноважень відкрити ворота і загнати екскаватор із самоскидами, щоб вигорнути це гниюче сміття, в жодної зі служб не має. Так, люди зверталися до квартальної, так, квартальна зверталася до райвиконкому, райвиконком до спецінспекції. Але функціями спецінспекції є контроль за благоустроєм земель комунальної власності (це прилеглі території), рейдові відпрацювання і перевірки, механізм реагування на виявлені порушення — складання адміністративних протоколів, за якими потім на порушників накладаються штрафи.
     
    Тобто, якби не ініціатива спецінспекції і розуміння усіх згаданих служб, що долучилися, навідатись до оселі з виїзною комісією (а для цього потрібно було оперативно зібрати всіх), ситуація залишалася б такою до... не дай Бог, якоїсь надзвичайної ситуації, екологічної катастрофи чи нещасного випадку. Адже там порушено пожежні та санітарні норми.
     
    Подібні захаращені двори та квартири є в кожному мікрорайоні. І через ці «звалища» страждають сусіди таких плюшкіних. Має бути офіційний облік таких місць, контроль з боку відповідних установ і підтримка соціальних служб цих категорій населення», — коментує Андрій Максюта.
     
    Загалом ця історія свідчить про дуже серйозну проблему. У радянські часи глухонімі громадяни здобували якусь професію, могли самі себе прогодувати й почуватись у суспільстві впевнено. Сьогодні ж, коли державні інституції перебувають у жалюгідному стані, ці люди опинились на узбіччі життя. Більше того, вони становлять загрозу іншим. Якщо за вирішення цієї проблеми не взятися зараз, із часом вона може набути катастрофічних наслідків. 
     
    Олена Скочко 
     
    ФОТО Канал Кіровоград