Розпочався 74-й концертний сезон Кіровоградської обласної філармонії (ФОТО)

  • 26 жовт. 2018 14:02
  • 2184
    • Новина Розпочався 74-й концертний сезон Кіровоградської обласної філармонії (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький

    24 жовтня Гала-концертом «Осінній дивертисмент» розпочався новий, 74-й концертний сезон Кіровоградської філармонії. Фактично це була презентація нової концепції мистецького закладу, де істотно помолодшав колектив та, відповідно, оновився репертуар.

    Незважаючи на досить пізню дату офіційного відкриття сезону, філармонія на повну потужність працює, починаючи з серпня.

    – У нас було багато концертів по області, оскільки директор Микола Кравченко вважає: наш основний глядач живе в селі, - розповідає художній керівник Наталія Бондаренко. – На філармонійній сцені проходили урочистості до Дня Незалежності, Дня захисника України, концерт камерної музики й відкриття сезону Дитячої філармонії. Тож «Осінній дивертисмент» - це швидше не початок, а підсумок попередньої нашої роботи.

    З упевненістю можна сказати, що Кіровоградська філармонія сьогодні – один із найбільш «молодіжних» мистецьких закладів України, який уже має власних «зірок» і «зірочок». Наприклад, Олександр Безай, який віртуозно втілив образ Фігаро з опери Россіні разом із камерним оркестром «Концертіно» під керуванням Наталії Хілобокової. Приязно прийняла публіка нове вокальне тріо «Дежа вю» (Іванна Клоц, Віра Кузьменко, Олена Колосюк). Дівчата довели, що можуть виступати не лише в якості солісток, а й співати разом джаз, поп чи український солоспів.

    Запам’ятались голоси Артема Гасленка – представника відомої музичної династії, та Владислава Бураги, який заспівав пісню Олега Вінника «Плачуть ікони» під супровід учасниці балету «Форсайт».

    - Цей номер народився у співпраці з хореографом Яною Тебякіною, - пояснює Наталія Бондаренко. – До речі, це не перший наш спільний проект – минулого року Яна ставила танок для Олени Колосюк. Сподіваюся, далі буде.  

    Несподівано в новому амплуа постав перед глядачами улюбленець публіки Ярослав Страшной – цього разу уже не в якості соліста філармонії, а закордонного гостя. Се ля ві, але співак, який представляв Україну в Іспанії, Кореї та інших країнах, нині успішно гастролює Польщею.

    Приємне враження залишив оновлений ансамбль народної та сучасної музики "Єлисавет-ретро", який віднедавна очолює Олена Фурманова. Нові аранжування в характерному й добре впізнаваному стилі роблять цей колектив бажаним гостем і в сільському клубі, і в концертній залі.

    Як завжди, «вишенькою на торті» став виступ академічного театру музики, пісні і танцю "Зоряни". Зберігаючи традиції, започатковані патріархом української хореографії Анатолієм Кривохижею, цей самобутній колектив на чолі з народною артисткою України Антоніною Червінською залишається юним і свіжим. Вочевидь, завдяки залученню до співпраці нових солістів (Тетяна Яковенко), балетмейстерів (цього разу з Молдови приїздив Олександр Сандул, який разом із Геннадієм Маярашем відновив «Кодру») та появою в репертуарі нових творів (зокрема, «Чардаш» Монті з солісткою Марією Бариш).    

      

    Отож, про підсумок. Тішить, що «три кити» обласної філармонії – камерний оркестр «Концертно», ансамбль народної та сучасної музики "Єлисавет-ретро" та академічний театр музики, пісні і танцю "Зоряни" – живуть, квітнуть і активно розвиваються. При цьому вони лишаються вірними традиції та сміливо експериментують. Це відбувається завдяки тому, що до філармонії прийшли молоді талановиті артисти. Їх приємно бачити й, що дуже важливо, чути.

    Тож велика подія керівництву й колективу головного мистецького закладу Кіровоградщини за те, що дарують публіці відчуття радості й гармонії. Незважаючи ні на що. Я маю на увазі, перш за все, кричущо малі зарплати митців, які змушують їх лишати роботу в рідному місті й шукати щастя в інших країнах. Це просто біда, про яку в один голос кажуть усі працівники філармонії.

    Ця обставина змусила Миколу Кравченка, який працює на посаді директора 35 років, звернутися зі сцени до голови обласної ради Чорноіваненка:

    - Олександре Анатолійовичу, нам би зарплату хоча б на рівні середьообласного показника! Якщо ми не підтримаємо артистів, буде крах. Майже кожному з них за кордоном пропонували роботу за півтори тисячі євро на місяць. Але вони лишаються з нами. Поки що.

    Тут слід укотре згадати про вислів, який приписують президенту Черчіллю, який під час війни запитав у міністрів: «Якщо в бюджеті немає видатків на культуру, за що ми тоді воюємо?»

    Але, повертаючись до нового концертного сезону, зауважу: він буде особливим, ювілейним. Наступного року Кіровоградській філармонії виповниться 80 років. Готуються нові концерти, програми та мистецькі проекти. Серед них – видання книги, яскравого літопису провідного мистецького закладу області.

    Тож до зустрічі на концерті! Найближчий з них відбудеться п’ятого листопада о 18.30. Чекаємо на зустріч із скрипалем Остапом Шутком та його старшим сином, Романом – переможцем конкурсу «Твоя мрія».        

              

    Людмила Макей   

    Фото: Кіровоградська обласна філармонія