У 2019 році очікується зростання фінансування Erasmus+ на 300 мільйонів.

  • 26 жовт. 2018 11:36
  • 911
    • Новина У 2019 році очікується зростання фінансування Erasmus+ на 300 мільйонів. Ранкове місто. Кропивницький
     
    Це на 10 відсотків більше, ніж у 2018 році.
     
    24 жовтня Єврокомісія опублікувала умови конкурсу проектів для програми Erasmus+ у 2019 році. Новим бюджетом передбачено фінансування на наступний рік у 3 мільярди євро. З них 30 мільйонів євро призначено для Європейських Університетів. Це нова ініціатива, яку було ухвалено лідерами Європейського Союзу на Ґетеборзькому соціальному саміті, що відбувся в листопаді минулого року. Вона є частиною процесу створення Європейського освітнього простору до 2025 року.
     
    У зв’язку з цим Єврокомісар з освіти, культури, молоді та спорту Тібор Наврачич сказав: “Рік потому Європейська Комісія виконує зобов'язання перед державами-членами щодо створення Європейського освітнього простору до 2025 року. Ми працюємо над тим, аби для навчання, здобуття освіти та проведення досліджень кордонів у Європі більше не було. Щоби не було стін, що перешкоджають досягненню майстерності, впровадженню інновацій та інклюзивності в освіті. Європейські Університети мають реальний потенціал для трансформації вищої освіти в Європі. Я пишаюся тим, що ми надаємо їм сильний поштовх через програму Erasmus+”.
     
    Конкурс проектів 2019 року в рамках програми Erasmus+
    Будь-який державний або приватний орган, який працює у сферах освіти, підготовки, молоді та спорту може подати заявку на фінансування у рамках конкурсу 2019 року для участі в програмах Erasmus+. Окрім того, заявку на фінансування можуть подати групи молодих людей, які активно працюють у молодіжному секторі, але які не утворюють молодіжної організації.
     
    Разом із конкурсом проектів 24 жовтня Єврокомісія також опублікувала керівництво для програми Erasmus+  всіма офіційними мовами ЄС. У ньому кандидати можуть знайти детальну інформацію про всі можливості у 2019 році для студентів, працівників, стажерів, викладачів тощо в рамках Erasmus+.
     
    30 мільйонів євро для Європейських Університетів
    У рамках створення Європейського освітнього простору до 2025 року Єврокомісія запропонувала створити в ЄС Європейські Університети.
     
    У рамках чергового конкурсу на 2019 рік Європейська Комісія запустить пілотну програму, яка надаватиме підтримку шістьом об’єднанням Європейських Університетів. Кожне з них включатиме щонайменше три вищі навчальні заклади з трьох країн. Це сприятиме зміцненню європейської ідентичності, а також підвищенню кваліфікації та конкурентності європейських ВНЗ. Об’єднання, які починають працювати з 1 вересня до 1 грудня того ж року, мають подати свої грантові заяви до Виконавчого агентства освіти, аудіовізуальних засобів та культуридо 28 лютого 2019 року.
     
    Другий пілотний проект очікується наступного року. Також ця ініціатива має повністю запрацювати в рамках наступного довгострокового бюджету ЄС, який діятиме з 2021 року. Мета - створити до 2024 року двадцять Європейських Університетів.
     
    Критерії відповідності
    Усіма можливостями програми Erasmus+ можуть повністю скористатися такі програмні країни:
    * держави-члени Європейського Союзу,
    * країни Європейського економічного простору та Європейської асоціації вільної торгівлі: Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія,
    * країни-кандидатки: Туреччина, колишня Югославська Республіка Македонія та Сербія.
     
    Окрім того, певні можливості програми Erasmus+ відкриті для організацій з країн-партнерів.
    За детальнішою інформацією щодо умов участі дивіться, будь ласка, керівництво для програми Erasmus+.
     
    Довідка
    У листопаді 2017 року під час Ґетеборзького соціального саміту лідери Європейського Союзу окреслили бачення того, як Європа може використовувати на повну потенціал у сфері освіти і культури задля сприяння працевлаштуванню, досягнення соціальної справедливості, активній громадянській позиції та відчуття європейської ідентичності в усьому її розмаїтті.
     
    Підтримка створення Європейських Університетів сприятиме досягненню цієї мети. Вони об'єднають нове покоління європейців, здатних співпрацювати та працювати в різних європейських та світових культурах, на різних мовах, а також в різних країнах, секторах та академічних дисциплінах.
     
    Нагадаємо: Промова Моґеріні щодо ситуації в Азовському морі