Поради кропивничанам: Як не захворіти на ГРВІ

  • 25 жовт. 2018 16:31
  • 1337
    • Новина Поради кропивничанам: Як не захворіти на ГРВІ Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як не захворіти на ГРВІ, коли ви щойно промерзли, та чи можна лікувати застуду виключно засобами народної медицини? Про це розповідає лікар загальної практики сімейної медицини КЗ «ЦПМСД №2 м. Кіровограда» Ярослав Сушко.
     
    — Якщо засобами народної медицини вважати рясне пиття теплих вітамінних чаїв на основі цілющих трав та ягід, інтенсивне зігрівання ніг у гарячій воді за умови нормальної температури тіла, промивання носових ходів та полоскання горла сольовими розчинами та відварами лікарських трав, що є природними антисептиками, то така терапія ніколи не зашкодить, — зауважує Ярослав Юрійович. — Чіткої межі між традиційною та народною медициною не існує, бо є чимало лікарських засобів на трав’яній основі. Ті ж самі гірчичники та загальнозміцнюючі препарати визнаються як традиційною, так і нетрадиційною медициною.
     
    — Як лікується нежить засобами народної медицини? Чому часом краще віддавати перевагу народним засобам, а не назальним краплям із аптеки?
     
    — Нежить — це найпоширеніший прояв ГРВІ, що менш виражений при грипі. Традиційна медицина рекомендує чималий перелік аптечних назальних крапель: починаючи від популярного в радянські часи «Нафтизіну» до  «Піносолу» і не лише. Недолік судинозвужувальних крапель на зразок «Нафтизіну» полягає у швидкому звиканні (рекомендується застосовувати протягом не більше трьох-п’яти днів, незважаючи на те, що нежить триває довше). 
     
    Краплі на зразок «Піносолу» не борються із закладеним носом, а лікують безпосередньо нежить. Недолік: може розвинутися алергія до певних компонентів у деяких людей. 
    Існує чудова альтернатива аптечним краплям — промивання носа сольовим розчином. Його можна придбати в аптеці або приготувати самостійно: на 1 склянку теплої кип’яченої води береться 1 чайна ложка солі (бажано морської).
     
    — Як поводитися здоровій людині під час епідемії, аби не заразитися? Чи ефективний метод щоденного промивання носа та горла у якості профілактики ГРВІ?
     
    — Як профілактика — можливо, але повної гарантії, що ви не захв
     
     
    орієте, немає. Єдина гарантія, що ви не захворієте на грип або якщо ж й захворієте, то хвороба буде мати легкий перебіг і без ускладнень, — це вакцинація.
     
    Зараз по ТВ інтенсивно рекламують комплексні медичні препарати. Чи є сенс лікуватися ними без показань? Якщо у вас  легка гіперемія, то можна обійтися полосканням горла сольовим розчином або відварами антисептичних лікарських трав. При цьому різниця в ефективності буде малопомітною. Але якщо у вас ангіна, то полоскання навряд чи допоможуть. Тому консультація лікаря буде незайвою, бо лише медик зможе адекватно оцінити стан хворого.
     
    — Як лікує кашель народна медицина? Чи популярні зараз гірчичники? 
     
    — Гірчичники давно використовують в традиційній медицині. Проте, зараз вони менш популярні, ніж колись, через доведену малоефективність і високу вірогідність виникнення опіків. Тому у своїй практиці я зазвичай їх не призначаю. Гарною альтернативою гірчичникам я, як лікар, рекомендую зігріваючу мазь «Доктор МОМ» на основі ментолу.
     
    Раніше часто лікарям загальної практики доводилося призначати лікування інфекцій верхніх дихальних шляхів за допомогою «банок». Наразі доведена їхня неефективність.
     
    — Як діяти мамі дитини з високою температурою тіла? Чи завжди можна прислухатися до порад травників? Які існують переваги та ризики від такої поведінки зволікання?
     
    — Якщо у малюка від народження до трьох років підвищена температура тіла — це є прямим показанням до невідкладної госпіталізації. Часто батьки не прислухаються до рекомендацій педіатра, що ставить під загрозу здоров’я, а інколи й життя малюка.
     
    Якщо дитина старше трьох років, то в показаннях до госпіталізації враховують: тяжкість перебігу хвороби, результати клінічних аналізів, ступінь інтоксикації тощо. Незважаючи на те, що на ГРВІ частіше хворіють саме діти в організованих дитячих колективах, про можливі ускладнення слід пам’ятати завжди.
     
    — Які методи профілактики ГРВІ та грипу найбільш ефективні для дітей та дорослих? Чи достовірна інформація, що лише своєчасна щорічна вакцинація здатна попередити зараження грипом? В чому полягає перевага вакцинації та яким категоріям населення слід обов’язково щеплюватися? 
     
    — Єдиною профілактикою грипу як у дітей, так і у дорослих є щорічна сезонна вакцинація до початку сезону епідемії. Ви звертаєтеся до свого сімейного лікаря, від проводить огляд і, якщо не було виявлено ніяких запальних процесів у організмі, направляє до кабінету щеплень. Ця вакцинація не обов’язкова у календарі щеплень, тому не є безкоштовною. 
     
    Вакцинуватися рекомендовано найбільш уразливим категоріям населення: які контактують з великим скупченням людей, вагітні, люди з тяжкими хронічними захворюваннями, літні особи тощо. Придбати її можна в аптеці медичного закладу в день щеплення. Вона захистить від всіх очікуваних у цьому році штамів грипу.
     
    — Чи є такі люди, яким щорічна вакцинація проти грипу може нашкодити? Які ускладнення у випадку відмови від вакцинації і, навпаки, чи виникають ускладнення після такого щеплення?
     
    — У моїй практиці не було жодного випадку ускладнень від будь-яких щеплень. Можливо, люди побоюються, що вакцина індійського виробника. Проте я не побоюся сказати, що майже 90% всіх вакцин, що використовують у світі, виготовлені в Індії.
     
    — Чула, що на ГРВІ рідко хворіють люди, які ведуть здоровий спосіб життя: не курять, не зловживають алкоголем, уникають стресів, займаються спортом, загартовують організм, у сезон епідемій вживають такі адаптогени, як настій ехінацеї пурпурової. Чи дієві ці засоби у боротьбі з грипом?
     
    — Користь від застосування адаптогенів дуже сумнівна: ніхто не зміг довести їх ефективності. Щодо здорового способу життя: зараз під цим поняттям розуміють надмірну інсоляцію (зловживання засмагою) та інтенсивні заняття спортом, що не лише виснажують тіло, але й знижують імунітет.
     
    — До яких наслідків може призвести самолікування? Що ви порадите прибічникам нетрадиційної медицини, котрі не довіряють традиційній? Чим ризикує хворий на грип (тим паче з тяжким типом перебігу), своєчасно не звертаючись до лікаря? Як поводитися людині, котра щойно захворіла на грип? Чому ніколи не можна зволікати зі зверненням до сімейного лікаря?
     
    — Якщо у вас висока температура тіла та є інші ознаки поганого самопочуття, не чекайте ускладнень — негайно звертайтеся до лікаря. Повірте, це збереже не лише ваше здоров’я, кошти, що були б витрачені на лікування ускладнень, але часом і життя. Часто у низькій ефективності лікування винен не лікар, а сам пацієнт, котрий надто пізно звернувся по допомогу.
     
    Існує думка, що лікарям пацієнти не довіряють, їх лякає вже сам візит до лікарні. Ці люди вважають, що лікар обов’язково призначить цілий набір малоефективних дороговартісних ліків. Проте це не так. Медичний працівник діє відповідно до Міжнародних протоколів та керується у своїй діяльності чинним законодавством України. Якщо у вас виникли якісь запитання з цього приводу — ви можете знайти всю інформацію у вільному доступі Інтернету.
     
    Пам’ятайте, ваше здоров’я — у ваших руках. Якщо ви не згодні із призначеннями свого лікаря, обов’язково обговоріть це з ним! 
     
    Юлія Харченко,
    редактор КЗ «Кіровоградський обласний Центр здоров’я»
     
    Нагадаємо: Кропивницький: заборона продажу алкоголю у нічний час не за горами