За що страждає "Солодка Даруся"?

  • 22 жовт. 2018 09:32
  • 1774
    • Новина За що страждає «Солодка Даруся»? Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    У рамках проекту "Галичина і Подніпров’я 1918-2018, відновлення національних зв’язків" до Кропивницького приїхав Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка з декількома постановами. Одну з них - драму "Нація" - кропивницький глядач вже мав змогу оцінити у минулому році під час  мистецького фестивалю.
     
    На завершення проекту у неділю, 21 жовтня, на сцені театру Кропивницького була представлена драма за мотивами роману М.Матівос за режисерства Ростислава Держипільського "Солодка Даруся", яка була створена десять років тому. У "Слодкій Дарусі" філігранно поєднані старовинні церковні ірмоси, народні пісні, вишукана філософська метафоричність і стилістична аскетичність сучасність європейського театру.
     
     
    Це історія-притча про онімілу напівбожевільну Дарусю, якій випало спокутувати гріхи інших. Її ж провина - і не провина зовсім, а прокляття всьому XX століччю, що захлинулося у сльозах і крові. Люди втратили страх перед Богом, а Він оглух до її молитов. І у виставі режисер та актори намагаються усідомити  причини та наслідки цієї грандіозної катастрофи - "зв’язку часів", що розпався, та порушення угоди з Ним.
     
     
    Нагадаємо: Твори Стефаника на сцені драматичного театру