Кропивницький: Твори Стефаника на сцені драматичного театру

  • 21 жовт. 2018 09:30
  • 1157
    • Новина Кропивницький: Твори Стефаника на сцені драматичного театру Ранкове місто. Кропивницький
     
    У рамках проекту "Галичина і Подніпров’я 1918-2018, відновлення національних зв’язків" до Кропивницького приїхав Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Івана Франка з декількома постановами. Одну з них - драму "Нація" - кропивницький глядач вже мав змогу оцінити у минулому році під час  мистецького фестивалю.
     
    У п’ятницю, 19 жовтня, галицькі актори представили кропивничанам притчу за новелами В.Стефаника "Вона - Земля", у яку війшли ряд новел: "Моє слово", "Виводили з села", "Марія", Сини", "Діточа пригода", "Вона - земля".  Наскрізним образом вистави є Марія, матір, яка через подолання святої материнської муки знаходить своє справжнє "я". У ній ми розгадуємо символ України у вирі трагічних подій.
     
    Письменник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. Для нього головним в показі мужицької розпуки були не побутові і не політичні, а універсальні аспекти людського життя. Отже ці твори - виразники  загальнолюдських універсалій та, водночас, саме українських  проблем та конфліктів, адже списані з цього грунту.
     
    Гра галицьких акторів була бездоганною, а біль Матері і Батька проникав у саме серце глядача, деякі навіть плакали...
     
     
    Олена Скочко
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому провели історичну реконструкцію прибуття Січових Стрільців (ФОТО, ВІДЕО)