У Кропивницькому вшанували пам'ять видатного музиканта Генріха Нейгауза (ФОТО)

  • 19 жовт. 2018 20:04
  • 1764
    • Новина У Кропивницькому вшанували пам'ять видатного музиканта Генріха Нейгауза (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Генріх Густавович Нейгауз – піаніст, педагог, музичний письменник, уродженець нашого міста, більше сорока років професор музичних вишів, постать грандіозна за своїм значенням в історії фортепіанного мистецтва. Його життєвий, виконавський, педагогічний шлях розпочався в Єлисаветграді на початку 20 століття. Тому тут з 1981 року при музичній школі №1 (з 1983 року вона носить ім’я музиканта) працює музей Генріха Нейгауза. 
     
     
    Більше 30 років тому в музичній школі з’явилася чудова традиція – відзначати пам’ятні дати, пов’язані з Генріхом Нейгаузом: день його народження – 12 квітня і день пам’яті – 10 жовтня.
     
    Цьогоріч день пам’яті розпочався з покладання квітів до меморіальних дошок на будинку, де він народився (вулиця Шульгіних, 26), та на будівлі музичної школи №1 його імені. Після цього в музичній «нейгаузівській» школі було відкрито виставку «Родинні зв’язки Г. Нейгауза в листах», яку підготувала завідувач Народним меморіальним музеєм митця Тетяна Фурлет. 
     
     
    В експозиції були представлені матеріали з фондів музею, а саме друковані видання 1981-2009 років, в яких опубліковані листи Нейгауза до його батьків, рідних, друзів, колег та учнів. В них чітко просліджується його життя з 1908 по 1964 роки – від становлення до зрілості. Генріх Густавович у своїх листах абсолютно щирий і правдивий. Перед нами постає образ людини надзвичайної. 
     
    Продовжився захід концертом кращих учнів та молодих фахівців школи, в якому прозвучали твори Фредеріка Шопена, Кароля Шимановського, Фелікса Блуменфельда, Ференца Ліста, Юлія Мейтуса, Сергія Рахманінова, Сергія Жданова у виконанні Мар’яни Вихрист, Нікіти Федосєєва, Ольги Устимової, Аліни Блохіної, Ольги Терещенко, Маргарити Вуколової. Концерт підготувала завідуюча фортепіанним відділом музичної школи № 1 ім. Г. Г. Нейгауза Вікторія Делестьянова. Ведуча концерту – Катерина Ткаченко. 
     
     
    Почесною гостею заходу була професор музичної академії імені Шимановського в місті Катовіце, віце-голова фестивалю «Дні музики Кароля Шимановського», голова товариства імені Шимановського в Закопане, лауреат міжнародних конкурсів Йоанна Доманська. 
     
    Наприкінці концерту з побажаннями подальших творчих успіхів, миру і добра виступила директор музичної школи Євгенія Малявкіна. Вона подякувала шановній гості та подарувала їй квіти і буклети про музичну школу й музей. 
     
    День пам’яті пройшов надзвичайно зворушливо, по-родинному тепло і щиро.
     
    Тетяна Фурлет
     
     
    Нагадаємо: Івано-Франківськ — тепле місто щасливих людей