У клубі авторської пісні «Байгород» пройшов вечір на честь захисників України

  • 19 жовт. 2018 18:02
  • 1793
    • Новина У клубі авторської пісні «Байгород» пройшов вечір на честь захисників України Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулої суботи в Будинку профспілок відбувся концерт, присвячений захисникам України. Виступали члени клубу авторської пісні і поезії «Байгород» (голова – Віктор Холявко). Разом із бардами Андрієм Фоменком та Сергієм Соколенком він виконав Гімн України, а всі присутні, стоячи, підспівували їм. 
     
    Концерт розпочав полковник служби цивільного захисту, а нині пенсіонер Андрій Фоменко. Він 22 роки пропрацював в пожежній охороні й добре знає, що значить – захищати свою Батьківщину. До речі, у травні 2018 року Андрій брав участь у VIII Фестивалі героїко-патріотичної пісні серед працівників органів і підрозділів цивільного захисту ДСНС України (у Чернівцях), здобув звання лауреата та отримав Диплом ІІІ ступеня у номінації «Автор-виконавець».  
     
    На святі звучали патріотичні пісні на вірші Тараса Шевченка, Володимира Базилевського, Антоніни Корінь, Григорія Шпудейка, Володимира Могилюка, Петра Селецького та інших авторів. Назви пісень говорять самі за себе:  «Вставай, Україно!», «Куля», «Колискова для Донбасу», «Балада про Матір», «Золоті слова», «Як вертались козаченьки із війни», «Мій земляк загинув на Донбасі» та інші. На замовлення присутніх прозвучала пісня «Чорний лебідь», яку Андрій Фоменко написав у співавторстві з відомим на Кіровоградщині літератором, учасником ліквідації аварії на ЧАЕС Сергієм Колесниковим. 
     
     
    Віктор Холявко вручив грамоту Андрію Фоменку за вагомий внесок розвиток культури Кіровоградщини. Поетеса Антоніна Корінь присвятила Андрію вірш «Не літає журавель до конопель» (він увійшов у збірку поетеси «Віку мого день», яка вийшла у 2000 році) та «Весільну застільну». Антоніна Михайлівна була на весіллі Андрія, разом з його мамою ходили на літературні об`єднання (а мати брала з собою і сина). Тож Андрій чимало пісень написав саме на вірші Антоніни Михайлівни: «Як вертались козаченьки  із війни», «Чекання побачення», «Весільна застільна», «Ми – білі лебеді з холодної води…» та інші. Гості мали можливість послухати вірш, який Атоніна Корінь присвятила присутній на заході своїй хрещениці бібліотекарю-бібліографу Майї Міщенко. Це була своєрідна  відповідь на подарунок колекції витинанок.
     
     
    На заході прозвучали пісні у виконанні місцевих бардів: Сергія Соколенка, Павла Золотарьова, Віктора Холявка. Відомий композитор з Новоукраїнки Павло Гарбар виконав пісню «Дунайские волны». Він керував хором «Ветеран» в Новгородці, був директором музичного училища, видав збірки своїх пісень на вірші кіровоградських поетів. 
    Атмосфера свята була пронизана патріотичним духом, духом мужності і сміливості. Слава Героям України!
     
    Алла Бабенко
     
     
    Нагадаємо: Кропивницькі сокільці привітали ветеранів УПА з річницею створення Української Повстанської Армії