Чи буде Кіровоградська область Кропивницькою?

  • 19 жовт. 2018 09:33
  • 1994
    • Новина Чи буде Кіровоградська область Кропивницькою? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Перейменування Кіровоградщини: що думають з цього приводу кропивничани.
     
    Нещодавно Верховна Рада України анонсувала розгляд питання стосовно перейменування Кіровоградської області. Ще 20 червня парламентський комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування підтримав пропозицію щодо перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей — відповідно у Січеславську та Кропивницьку. 
     
    Це відбулось після того, як Верховна Рада в рамках декомунізації 19 травня 2016 року перейменувала місто Дніпропетровськ та 14 липня — Кіровоград, завершивши низку декомунізаційних перейменувань українських міст і сіл. 
     
    Журналісти «Первой городской газеты» вирішили поцікавитися у кропивничан, як, власне, вони ставляться до зміни назви області. Думки містян розділилися. 
     
    Вахтер Світлана Михайлівна вважає, що перейменування — це добре, хоча воліла б, щоб і місто, й область залишили свої старі назви.
     
    — Я звикла до назви Кіровоград. Хай би краще Кіровоград був і область Кіровоградська. Із дитинства ще до цих назв звикла. Тепер буде важко налаштуватися на нову назву, незвично для мене. А з іншого боку, раз вже місто перейменували, то й область має носити відповідну назву до обласного центру, — говорить жінка.
     
    Ще одна опитувана, Олександра Яківна, категорично проти нової назви нашого регіону та вбачає в цьому новий спосіб «викачування» грошей із населення.
     
    — Ви мені вибачте, але ця назва — це повна дурня. Кропивницький сам був би цим не задоволений. Подумаєш, який великий артист! Депутатам наче немає що робити, не знають вже, як гроші з українців поздирати, — палко заявляє пані Олександра.
     
    Олена Скочко, депутатка Фортечної районної ради:
     
    — Я вважаю, що головне при виборі назви міста або області — уникнути проросійської і комуністичної назви, адже Кіров у сталінські часи допомагав чинити голодомор в Україні, таким чином знищуючи наш народ, тому наше місто не може носити його ім’я. А назва «Єлисаветград» — бере свої витоки з часів Російської імперії, яка завжди гнобила нашу державу і перетворила Україну на свою колонію.
     
    Мені особисто подобалась назва Златопіль для нашого обласного центру, та назва Кропивницький для мене теж прийнятна. А область цілком логічно має бути Кропивницькою, щоб не було плутанини.
    Дивно, що у такому важливому питанні прихильники назви Кіровоград керуються звичками і спогадами про «совєтське» минуле, а не бажанням ствердження сильної української держави.
     
    Викладач Центрально-українського державного педагогічного університету пан Володимир не проти перейменування.
    — Мені й назва нашого міста не дуже подобалася, але ж вже найменували. А область повинна називатися так, як називається обласний центр, за рідким винятком. Але загалом — я не проти, — запевняє викладач.
     
    Наступна пара опитуваних побажала залишити свої імена в секреті, але власну думку стосовно зміни назви області висловила.
     
     — Вважаємо, що це все марно, так само як і з перейменуванням міста. Бо це по суті лише відмивання грошей, — упевнені кропивничани.
     
    А от молодий актор Юрій дуже задоволений новою назвою.
     
    — У нас є місто Кропивницький, а отже й область повинна бути теж Кропивницька. Це один момент. До того ж Кіровоград був названий на честь не дуже гарної людини, а Кропивницький — людина творчості, він особисто мені більше імпонує, ніж Кіров.
     
    Аліна, студентка IV курсу, також вважає, що область має називатися так, як і обласний центр, але сама назва їй не до вподоби. 
    — Мені не подобається назва «Кропивницький», але, за моїм переконанням, обласний центр та область мають носити одну назву, — вважає дівчина.
     
    Ось так думки кропивничан розділилися. Хтось проти, хтось за, а комусь байдуже на перейменування та закон про декомунізацію. А як вважаєте ви, шановні читачі? Поділіться своїми думками й надішліть на електронну адресу редакції: pgg-krop@mgg.ua
     
     
    Аліна Кулик