Здав макулатуру — купив дерево. Як школи Кропивницького можуть озеленити свою територію

  • 18 жовт. 2018 10:08
  • 1491
    • Новина Здав макулатуру — купив дерево. Як школи Кропивницького можуть озеленити свою територію Ранкове місто. Кропивницький
                  
    У вересні цього року у школах Кропивницького почав діяти проект «Нове дерево» молодіжної організації «Перспектива молоді». Він покликаний звернути увагу суспільства на проблему одноразового використання паперу, який є придатним для повторної переробки.
     
    — Суть цього проекту полягає в тому, щоб озеленити території шкіл обласного центру та й місто загалом за рахунок зібраної макулатури. Як це працює: діти та адміністрація школи певний період збирають папір, а ми у свою чергу домовляємося з пунктами прийому макулатури та здаємо її. А на виручені кошти закуповуємо саджанці, завчасно узгодивши з адміністрацією школи сорти дерев, які вони хочуть висадити, — розповіла журналістові «Первой городской газеты» співорганізаторка ГО «Перспектива молоді» Тетяна Запорожан.
     
    За словами дівчини, станом на 5 жовтня у загальноміський проект залучено більше 10 шкіл, які вже зібрали півтонни макулатури. 
     
    — Майже щодня у нас заплановані презентації у школах Кропивницького. Реалізація цього проекту відбувається не просто шляхом повідомлення, як факту, що існує наша організація і ми хочемо співпрацювати з вами. Ні, ми приходимо у школи, ведемо презентації та лекції про наш проект для шкільного самоврядування або ж для кожного класу окремо. І діти розуміють важливість проблеми використання одноразового паперу. І вже наступного дня вони з чітким розумінням того, що роблять добру справу, несуть макулатуру до цих контейнерів, — говорить дівчина.
     
    Найактивніші школи, які зібрали заплановану норму макулатури, вже цього місяця, у період висадки дерев, отримають можливість висадити молоді саджанці на території своїх шкіл. 
     
    — У школах ми розставляємо контейнери, в яких вміщується 80 кг паперу. Якщо перевести все це на гроші, то 10 кілограмів — це одне нове дерево. Тобто кожен зібраний контейнер — це вісім нових дерев. Норми як такої насправді немає, тому що у гімназії ім. Т.Шевченка учні за тиждень зібрали близько 300 кілограмів макулатури, — каже Тетяна.
    Волонтери запевняють, що цей проект став гарним рішенням і для адміністрації шкіл.
     
    — Колективи шкіл також збирають макулатуру, вони не викидають її на сміття, і якраз цей проект став для них допомогою у вирішенні цього питання. У іншому випадку їм би самим довелося шукати пункти прийому та машини, якими можна вивезти купу паперу. У нас же є певна домовленість із одним пунктом прийому макулатури, який сам здійснює вивіз накопиченого паперу зі шкіл, — розповідає активістка.
     
    — Вони просто усвідомлюють, що ось, беру я вирваний листочок з блокнота і кидаю в контейнер, — це вже буде новим листочком на дереві. А ось кидаю використаний зошит — це вже нова гілочка, — додає голова ГО «Перспектива молоді» Дмитро Бабак.
     
    Активісти запевняють, що із керівництвом шкіл домовлялися досить легко.
     
    — Ми приходили до директора навчального закладу або до завуча із виховної роботи, пояснювали, хто ми, роз’яснювали суть нашого проекту і потім вже домовлялися про презентацію для дітей. Насправді, не було такої ситуації, що нам відмовили. Усі прекрасно розуміють актуальність проблеми у нашому місті, — говорить Тетяна Запорожан.
    Наразі громадські активісти планують втілювати цей проект у школах Кропивницького протягом цього навчального року. 
     
    — Попрацюємо цей рік, а діла будемо дивитися по зворотному зв’язку зі школами, наскільки актуальним для них буде продовження цього проекту. Якщо нам скажуть, що школи готові й надалі втілювати разом із нами цей проект — ми будемо його робити. Якщо побачимо, що у суспільства є попит на цей проект — ми його продовжуватимемо, — повідомив Дмитро Бабак.
     
     
    Аліна Кулик 
     
      
     
    Нагадаємо: Синдром Плюшкіна: Житель Балашовки назбирав величезні купи сміття на своєму подвір’ї (ВІДЕО)