У Кропивницькому відкрилася виставка Василя Гелетка “Отамани гайдамацького краю”

  • 12 жовт. 2018 17:32
  • 1842
    • Новина У Кропивницькому відкрилася виставка Василя Гелетка “Отамани гайдамацького краю” Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні у Кропивницькому в обласному художньому музеї відкрили персональну виставку Василя Гелетка “Отамани гайдамацького краю”.
     
    Василь Васильович Гелетко — один із небагатьох художників України, який пише картини на історико-патріотичну тематику. Напередодні Дня захисника України художній музей відкрив унікальну виставку графічних творів, присвяченому героїчному минулому боротьби української нації за свою державу. 
     
     
    Довідка:
    Народився Василь Гелетко 5 вересня 1958 року у місті Огри (Латвія). Згодом родина переїхала в Україну в село Новоселицю Катеринопільського району Черкаської області. З шкільних років Василь почав вивчати ази творчої майстерності. Здібний учень мав непереборне бажання навчатися малювати, що за рік освоїв техніку малювання олівцем а згодом завдяки наполегливій праці і акварелі. Закінчив Катеринопільську художню школу. Першим вчителем малювання Василя Гелетка був Федір Галан – професійний художник з великим досвідом і природним даром, що навчив його бачити і передавати в творах прекрасне.
     
     
    У 1975-1984 роках навчався в Московському університеті імені Н.Крупської та в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні станкового живопису і графіки. Під час проходження строкової служби у Німеччині він працював при мистецькому клубі разом з професійними художниками, а вільний час присвячував написанню пейзажів, портретів. Після служби в армії навчав талановитих дітей у художній школі села Єрки: вів гуртки малювання, різьблення по дереву, карбування по металу.
     
     
    З середини 90-х років майстер звертається до теми «Шевченкіани», своїми творами майстер ще і ще раз привертає увагу сучасників до видатної постаті Тараса Шевченка. 
     
    - Я свідомо шукав контакти художників і просив взяти цю тему для їхньої творчої, натхненної роботи. Ровесники незалежної України стають повноцінними громадянами, виборцями, які змінять традиції пострадянської колоніальної країни і у них буде запит до митців: а де ваші книги? Де ваші твори? Де ваші пісні і кіно, які оспівують тих героїв?
    Біографії цих отаманів малодосліджені, багато матеріалів було знищено окупаційним режимом. Складно знайти їх автентичні світлини для того, щоб можна було зобразити їхні обличчя, постаті. Нарешті у нашому обласному центрі відкрилася така виставка. Нарешті ми можемо прийти й дізнатися багато нового завдячуючи цим картинам. Маємо можливість вивчати образи наших героїв таким чином. Нам цього дуже бракувало, - говорить другий заступник голови Кіровоградської обласної ради Ігор Степура.
     
    Всього на виставці представлена 41 робота.
     
     
     
    Євгенія Котенко
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому відбувся марафон під гаслом “Волю полоненим” (ВІДЕО)