Еко-патруль Кропивницького: як молодь робить наше місто чистішим

  • 12 жовт. 2018 09:26
  • 1826
    • Новина Еко-патруль Кропивницького: як молодь робить наше місто чистішим Ранкове місто. Кропивницький
     
    Активна та небайдужа молодь Кропивницького з квітня цього року майже кожних вихідних проводить екологічні рейди, спрямовані на прибирання найбільш захаращених частин нашого міста.
     
    Голова громадської організації «Перспектива молоді» Дмитро Бабак розповів про створення еко-патруля та його роботу.
     
    — Це перший проект нашої громадської організації, — розповідає Дмитро. — Він з’явився доволі спонтанно, коли одна із наших активісток йшла парком Перемоги і побачила, як там брудно. Ми вирішили створити загальноміський проект, у рамках якого активісти вже більше, ніж півроку, прибирають різні місця Кропивницького. Ми зробили два рейди до парку Перемоги, прибрали там найбрудніші місця, потім прибирали набережну річки Інгул, Фортечні вали, багато зелених зон на Лелеківці, на Лісопарковій та в інших місцях. 
     
    Перший свій рейд активісти провели 21 квітня. Із тих пір волонтери кожних вихідних виходили та прибирали сміття у різних частинах Кропивницького. А після чергового еко-рейду робили фотозвіт та виставляли його у соціальних мережах.
     
    — Ми намагалися виходити кожні вихідні. Винятком ставала лише погана погода або якийсь загальноміський конкурс чи свято, в якому ми безпосередньо брали участь. А на деякі свята ми проводили додаткові еко-рейди. Наприклад, на 9 Травня працювали на Фортечних валах. Ми брали з собою представників патрульної поліції та місцевої спецінспекції і пояснювали громадянам, що ось, дивіться, наша громадська організація навела тут чистоту, тому, будь ласка, не смітіть. І знаєте, після святкування вали залишились чисті. Це було великим здивуванням, адже нас послухали майже всі, — із захопленням згадує голова ГО «Перспектива молоді».
     
    Прибирання міста потребує не лише фізичних сил, а ще й матеріальних витрат та хорошої підготовки. Тому перед кожним рейдом активісти закуповують необхідні речі для прибирання або ж деякі волонтери приходять зі своїм.
     
    — Ми купуємо спеціальні пакети, доволі міцні, щоб вони витримали все те, що ми збираємо, адже прибираємо дуже багато пляшок та іншого габаритного сміття. Також використовуємо рукавички: звичайні для прибирання та більш цупкі для збору шприців. Для них же ми беремо з собою великі скляні банки, щоб їх туди складати. Є у нас також засоби безпеки — маленька аптечка з усім необхідним, у тому числі із засобами проти кліщів. Ми хочемо, щоб наші волонтери були захищені від усіх негативних факторів і просто прибирали локації, — розповідає Дмитро Бабак.
     
    Волонтери мають два варіанти обрання локацій для прибирання.
    — Перший — це звернення кропивничан, які пропонують прибрати у себе на районі. Так до нас звернулися містяни і попросили прибрати на Катранівці після повені. Це, мабуть, найскладніша наша локація, тому що територію яру затопило, там було дуже багато сміття та дерев. Другий варіант — це просто ініціатива самих активістів. Усі вони живуть у різних частинах Кропивницького і на загальних зборах пропонують ту чи іншу локацію. Потім ми обираємо територію прибирання, затверджуємо час та місце збору, — ділиться організаційними моментами голова громадської організації.
     
     
    За півроку роботи волонтери прибрали близько 10-15 локацій. На деякі місця поверталися кілька разів. Після кожного рейду молодь збирала велику кількість сміття.
     
    — У нас є домовленість з «Екостайлом», що всі ці пакети зі сміттям ми викидатимемо в їхні контейнери, якщо вони знаходитимуться поруч. Або ж збиратимемо їх в одну купу у близькій доступності до автомобільної дороги і надсилатимемо координати диспетчерам «Екостайлу», й вони у найближчі дні забиратимуть сміття. Зараз ми ще й окремо почали сортувати скло та пластик, аби сміття було простіше надіслати на переробку, — розповідає Дмитро Бабак.
     
     
    Нині громадська організація веде перемовини з благодійним фондом «Повернення до життя» щодо встановлення на Фортечних валах спеціального контейнеру для збору використаних шприців.
     
    — Після еко-рейдів ми дійшли висновку, що наші райони стають набагато чистішими. А зважаючи, що на валах ми зібрали рекордну кількість шприців, ще й безпечнішими. Зараз ми узгоджуємо локацію з місцевою владою для того, щоб встановити спеціальний бокс на Фортечних валах для збирання шприців. І ті люди, які є, на жаль, наркозалежними, зможуть їх туди викидати, а не забруднювати територію та наражати на небезпеку містян, — повідомляє Дмитро.
     
     
    Волонтери працювали майже всю теплу пору 2018 року і найближчим часом збираються завершувати проект на зиму. Через тиждень активісти ГО «Перспектива молоді» хочуть зробити специфічне закриття сезону «ЧистоБіг».
     
    — У Швеції започаткували такий вид спорту, як плоггінг. Його суть полягає в тому, що люди, які раніше просто бігли на ранковій чи вечірній пробіжці, беруть із собою маленький пакет і збирають сміття. Ми хочемо зробити такий забіг навколо набережної. І таким чином командою прибрати всю територію і одночасно підвищити свій фізичний тонус, — повідомляє голова громадської організації.
     
    Відновить свою роботу еко-патруль навесні наступного року, як тільки стане трішки тепліше. А поки активісти запрошують усіх охочих долучитися до них та зробити наше місто чистішим.
     
    Аліна Кулик
     
     
    Нагадаємо: Кропивницький: війна з МАФами триває