А ви знали, що на Кіровоградщині розташований духовний центр Рунвіри?

  • 10 жовт. 2018 18:00
  • 2474
    • Новина А ви знали, що на Кіровоградщині розташований духовний центр Рунвіри? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У вересні в селі Олександрівці, Олександрійського району, що на Кіровоградщині, відбувся черговий Собор Рунвіри, в якому взяли участь і сповідники Рідної Української Національної Віри (РУНВіри) з Черкащини. Зокрема, члени громади „Лель”, що в Черкасах і „Смілянська”, що, відповідно, в Смілі.  Про це повідомляє сайт ПРОЧЕРК
     
    Раніше село Олександрівка називалося Богоявленське. І це глибоко символічно, адже в Богоявленському народився Лев Силенко – Духовний Учитель і Пророк, який, реформувавши нашу стародавню (дохристиянську) віру, проголосив РУНВіру – віру в Єдиного і Всюдисущого Господа Дажбога. Вона відтворює і зберігає національні особливості і традиції українського народу, як, наприклад, юдаїзм – єврейського чи синтоїзм – японського. РУНВіра прагне зберегти рідну культуру, мову, звичаї і обряди українсько-руських земель. Одним із понять вчення є Духовна Незалежність, котра є священною і покликана обороняти національну свідомість.
     
     
    РУНВіра, як релігійна організація, зареєстрована в Уряді України (свідоцтво про реєстрацію № 237 від 28 травня 1992 року).
     
    Центр РУНВіри – Святиня Різдва Лева Силенка – розташований в Богоявленському на місці хати, в якій народився Пророк. Тут і відбуваються всі головні заходи релігійної організації. Цьогорічний Собор був присвячений майбутньому 100-річчю Пророка Лева Силенка, який прийшов у цей світ 27 вересня 1921 року, а відійшов у Царство Духа Предків 25 листопада 2008 року. Було накреслено різні напрямки вшанування пам’яті Духовного вчителя, зокрема видання до ювілею Пророка „МАГА ВІРИ” (Могутньої Віри) – фундаментальної праці Лева Силенка, в якій викладено його віровчення в Єдиносущого Господа Дажбога.
     
     
    Окрім того, на Соборі вирішували питання подальшого утримання Святині Різдва Лева Силенка. Адже поки що цим переважно займається фундатор і будівничий Святині Рунтато (Духовний опікун в РУНВірі) Мирослав Марченко.
     
    Новим для учасників цьогорічного Собору було те, що Священну Годину на ньому вперше проводила і Миролюба Ковганич – заслужена артистка Української РСР, український філософ, Президент міжнародної благодійної фундації „АРАТТА”, МагаРунмама (рідна українська національна мати). Цей статус її свого часу надав сам Лев Силенко, благословивши представляти РУНВіру в США й Україні.
     
    Собор пройшов конструктивно і цікаво. Настрій присутнім підняв і урочистості додав колишній християнський капелан на фронті російсько-української війни Олег, який перейшов у РУНВіру.
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому відкрилася перша виставка народної іграшки (ФОТО)