Компанія “Велта” заявляє про ознаки державного рейдерства з боку Служби геології на надр України

  • 9 жовт. 2018 10:04
  • 1086
    • Новина Компанія “Велта” заявляє про ознаки державного рейдерства з боку Служби геології на надр України Ранкове місто. Кропивницький
     
    17 вересня 2018 року компанія “Велта” вкотре вимушено отримала судову заборону на дії Служби геології та надр України. Про це йдеться на сайті VELTA
     
     Наказом №311 Геонадра намагаються заблокувати роботу гірничо-збагачувального комплексу шляхом зупинки дії спеціального дозволу на користування надрами. Варто зазначити, що данний наказ випущено в обхід вже діючої судової заборони окружного адміністративного суду м. Києва від 23 серпня 2018 року.
     
    Підставою для випуску Наказу №311 є вимога Геонадр ввести протокол ДКЗ щодо затвердження геолого-економічної оцінки запасів Бирзулівського родовища. Але жоден закон не має згадки щодо порядку введення в дію протоколу ДКЗ як такого. Більш того, жоден закон не фіксує, що подібна дія необхідна для подовження спеціального дозволу на видобування. В офіційному листуванні Державна служба геології та надр України вказала, що процес введення в дію протоколу ДКЗ впроваджує виключно сама Державна служба геології та надр України. Тож, “Велта”, як надрокористувач, не має можливості виконати висунуту умову. Таким чином, вважаємо вимоги Держгеонадр протиправними та такими, що не відповідають чинному законодавству України та порушують його.
     
    За аналогічною схемою, використовуючи законодавчу колізію, Геонадра унеможливлює запуск проекту на Лікарівському родовищі титанових руд. Хоча компанія «Велта» ще з минулого року готова до будівництва гірничо-збагачувального комплексу та залучення для цього іноземних інвестіцій в розмірі $30 млн. Нагадаємо, що у 2015 році Служба геології та надр України, маніпулюючи недосконалістю законодавчих актів, вже намагалась зупинити роботу Бирзулівського ГЗК. Але компанія «Велта» в стислі строки відновила свою роботу за судовим рішенням.
     
    Менеджмент компанії має намір продовжувати боротьбу з державним рейдерством в судах.
     
    Довідка: ТОВ Виробничо-комерційна фірма "Велта" - українська компанія, що створена у 2000 році та володіє двома ресурсними активами в Кіровоградській області – Лікарівським та Бирзулівським родовищами. На базі останнього в 2011 році компанією було побудовано протягом рекордних 8 місяців гірничо-збагачувальний комплекс з видобутку та переробки ільменітового концентрату. Загальна кількість створених робочих місць - понад 600. Компанія підтвердила ресурсну базу родовища за міжнародним стандартом JORC. «Велта» веде прозорий та соціально відповідальний бізнес. З 01.01.2010 по 01.09.2018 компанія сплатила 229 463 108,20 грн податків до бюджетів різних рівнів, 28 133 998,24 грн. соціальних інвестицій в регіон, фонд заробітної плати склав 174 372 472,21 грн за аналогічний період.
     
    Контакти: Тел./факс: +38 (056) 732 04 04 +38 050 453 05 81 Анна Капустіна, директор зі зв’язків з громадськістю та комунікацій компанії «Велта»