Новий роман Андрія Любки «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан»

  • 5 жовт. 2018 20:04
  • 1344
    • Новина Новий роман Андрія Любки «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан» Ранкове місто. Кропивницький
                
    Український письменник латвійського походження Андрій Любка давно полюбився читачам не лише в Україні, а й далеко за її межами. Кожен у його творчості може знайти щось собі до смаку: прозу, вірші чи переклади. На початку вересня вийшов друком новий роман письменника "Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан". За його словами, робота над твором тривала три роки. 
     
    — Три довгих роки я писав цей роман, разом із героєм переслідуючи його ворога, западаючи з ним у депресії і радіючи його успіхам. Довго збирав матеріал. Частина подій відбувається в Румунії, частина — в Україні, Ужгороді. Мені необхідно було детально дослідити місця, де бувають мої герої, щоб описати їх у книжці, — ділиться Андрій Любка. 
     
    За сюжетом, п’яний суддя на пішохідному переході збиває насмерть молоду жінку і без зусиль уникає покарання. Але чоловік збитої — не з тих, кого можна купити чи залякати, він втратить усе, та помститься. Це психологічний трилер про сучасну Україну, де вартість людського життя вимірюється хабарами, а вбивці стоять у перших рядах на церковних службах. Але до чого тут Пучіні і здатний спопелити душі обох антагоністів погляд мадам Батерфляй? І чи справді поділ на добро і зло є в цьому романі таким однозначним? Відповіді на останнє запитання читач не знайде до самої розв’язки. А можливо, й після неї, — йдеться в анотації.  Ілюстрації до книжки створила київська художниця Альона Шум. Перша презентація роману відбулася 9 вересня під час ІХ Міжнародного поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ. Після цього пройшли презентації у 13 містах України, останнім з яких став Київ. Під час заходу митець розповів, як народився новий роман, що в ньому автобіографічного та чому саме такий жанр. 
     
    — Чому детектив? Щоб мені цікавіше було його писати, а читачам читати. За моїм задумом, вже на середині роману читач повинен подумати, що знає, чим все закінчиться. Сюжет розгортається передбачувано, але у момент, коли здається, що зараз буде очікувана розв'язка, все повертається дуже несподівано, — розповідає письменник. 
     
    Головний герой має багато спільного з автором. Але і тут лише на перший погляд все так просто, запевняє Андрій Любка.
     
    — Мій персонаж почувається недолюбленим батьками, йому здається, що вони виховали його лише з почуття обов'язку. Тому, коли моя мама почала читати твір і помітила схожість персонажа зі мною, вона повірити не могла в це. Та, читаючи далі, зрозуміла, що ми з ним принципово різні. Зі спільного — хіба те, що обидва навчалися в ужгородському виші, — говорить письменник. 
     
    Назва роману народилася з подачі редактора Олександра Бойченка. У первісному варіанті вона була римована: "Погляд мадам Чіо-Чіо-Сан". Але редактор зауважив, що "сан" японською і є "мадам", отже виходить тавтологія, з чим Андрій Любка вимушений був погодитися. Зате обкладинка сумнівів не викликала: оперний театр — ключове місце у романі. 
     
    — У творі головний герой та його дружина йдуть до опери на виставу "Мадам Батерфляй". Я сам люблю оперу. Причому частіше дивлюся в оркестрову яму, аніж на сцену. Зазвичай опера має дуже банальний сюжет, а от спостерігати за злагодженою роботою десятків музикантів дійсно цікаво, — зазначив Андрій Любка. 
     
    Після презентації охочі поставили письменникові запитання. Багатьох цікавило, чи пише зараз Любка поезію. 
     
    — Вірші я пишу, але не так багато, як раніше. Поезія — це емоція, спалах почуття. У мене ці спалахи трапляються не так часто, як раніше. Проза потребує іншого підходу, кропіткої праці. Це — і пошук матеріалу, і робота над сюжетом та композицією. Мене захопила ця праця, — зізнається митець. 
     
    За інформацією автора, презентації на сході й півдні України відбудуться у листопаді.
     
    Наталка Нічишина 
     
    Нагадаємо:: Молоді поети Кропивниччини: Про Максима Бричку і не тільки про нього