Фактчекінг заяв Альони Шкрум: більшість заяв політика не відповідають дійсності

  • 3 жовт. 2018 14:13
  • 1751
    • Новина Фактчекінг заяв Альони Шкрум: більшість заяв політика не відповідають дійсності Ранкове місто. Кропивницький
     
    Народний депутат України від ВО «Батьківщина» Альона Шкрум оперує здебільшого маніпулятивною та неправдивою інформацією у своїх публічних виступах. Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши один із останніх виступів політика (10 вересня) на телеканалі «112 Україна».
     
    Для аналізу експерти відібрали декілька фактів, на які спиралася Альона Шкрум під час своїх виступів. З п’яти проаналізованих заяв політика дві були маніпулятивними,  одна - неправдивою, одна - перебільшенням і лише одна виявилась правдою.
     
     «Виступ народного депутата О.Шкрум був насичений фактами, проте більшість із них отримали статус «недостовірні». Частину неточностей у виступі політика можна списати на брак політичного досвіду. Але, враховуючи юридичну освіту політика, наші експерти констатують, що нардеп Шкрум провалила перевірку через велику кількість фактичних помилок», - прокоментував результати дослідження голова Комітету виборців України Олексій Кошель.
     
    В рамках проекту «Дослівно» проходить фактчекінг заяв провідних політиків. Раніше було проаналізовано заяви Юлії Тимошенко, Володимира Гройсмана, Вадима Рабіновича, Міхеіла Саакашвілі, Артура Герасимова, Надії Савченко, Семена Семенченка, Арсенія Яценюка, Ігоря Гриніва, Сергія Капліна та Андрія Садового.
     
    1. Я, як молодий політик, та «Батьківщина», як моя фракція, підтримуємо як мінімум обмеження виборчої реклами. 
    Маніпуляція
     
    У ІІ кварталі 2018 року ВО «Батьківщина» витратила рекордну суму коштів на оплату рекламних матеріалів. Упродовж квітня-червня на пропагандистську діяльність було спрямовано 24,8 млн. грн. або 78% коштів від загальних витрат за квартал.
     
    2.Ми отримуємо найменше коштів із бюджету з усіх партій.
    Правда
     
    Дійсно, ВО «Батьківщина» отримала найменше коштів з держбюджету серед парламентських партій – 8,5 млн грн.
     
    3. У межах децентралізації, яка є чи не єдиною більш-менш позитивною реформою, яка дійсно відбувається, на відміну від всіх інших.
    Перебільшення
     
    Дійсно, як заявив глава представництва Європейського союзу в Україні Хьюг Мінгареллі, реформа децентралізації є однією з найуспішніших. Проте за словами голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, наразі Україна «значно просунулася в процесі реформ, ніж за останні 20 років».
     
    3. Закликала (Ю.Тимошенко у 2014 році – ред.) всіх рекламу не робити. Жодна людина її не підтримала. Вона програла, бо її плакатів не було, всі інші плакати були . «Батьківщину» не бачили, не чули.
    Неправда
     
    Згідно із проведеним дослідженням КВУ у 2015 році, витрати кандидата у президенти Ю.Тимошенко у 2014 році становили 5,2 млн доларів.
    Відповідно до офіційного звіту, на оплату реклами в ЗМІ із виборчого фонду Ю.Тимошенко було витрачено 77% усіх коштів.
     
     
    4.Єдиний великий позитив попереднього бюджету був в тому, що він чи не єдиний був внесений вчасно.
    Маніпуляція
    Три роки поспіль законопроекти про Державний бюджет подаються вчасно – до 15 вересня.