Кіровоградщина: Жителі Новомиргорода у небезпеці - цілі вулиці з будинками провалюються крізь землю (ВІДЕО)

  • 3 жовт. 2018 09:45
  • 12484
    • Новина Кіровоградщина: Жителі Новомиргорода у небезпеці - цілі вулиці з будинками провалюються крізь землю (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Побудовані понад дві сотні років тому ходи йдуть через усе старе місто. Про це повідомляє ТСН.
     
    Жителі двоповерхівки бояться спати, бо їхня домівка сповзає у катакомбу.
     
     У Новомиргороді на Кіровоградщині ціла вулиця потроху сповзає у катакомби, які розташовані чи не під всім містом. Три сотні років тому в проваллях ховалися від набігів кримських ханів місцеві мешканці, потім про них надовго забули, а тепер катакомби нагадують про себе прірвами, які утворюються несподівано в різних місцях. Зараз небезпека нависла над жителями двоповерхівки, яка розвалюється на очах. 
     
    Жителі будинку третій тиждень сплять лише по черзі, бо їхній дім може завалитися щомиті: "маячки" рвуться, стіни розходяться, споруда аж хитається. Усередині усе виглядає ще страшніше: плити фундаменту роз’їхалися і з підвалу крізь них видно небо. Двоповерхівка потроху сповзає в одну з давніх катакомб, яка оточує споруду з двох боків. 
     
    Глибина катакомби біля цього будинку близько шести метрів. В це провалля вже засипали чотири вантажівки грунту, але це не надто допомогло. 
     
    Побудовані понад дві сотні років тому ходи йдуть через усе старе місто. Точне розташування проваль невідоме. Люди самотужки складають хоча б приблизні мапи, аби знати, де чекати чергового обвалу. Ризикують провалитися під землю мешканці одразу кількох вулиць.
     
    Міський голова Ігор Забажан виправдовується: щороку в місті засипають з десяток катакомбних проваль. Але замість них відкриваються нові у найнесподіваніших місцях. З'ясувалось, що навіть міська рада побудована над катакомбою. 
     
    Зробити глобально нічого не можуть, бо немає схеми проваль. Допомогти жителям аварійного будинку теж не в змозі, бо він не на балансі міста.
     
     
    "Ми провели візуальне обстеження, підготували необхідний пакет документів і передали на районну комісію з питань техногенно-екологічної катастрофи та надзвичайних ситуацій", - розповідає мер Новомиргорода.
     
    Але районна комісія візуальним спостереженням не повірила і доручила зробити експертизу. Гроші на неї мусять шукати самі мешканці аварійного будинку, адже у них навіть ОСББ немає. Йдеться, кажуть, про сотню тисяч гривень. І люди бояться: поки назбираються ці гроші – рятувати буде нічого. 
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині під час пожежі загинув чоловік