Органи місцевого самоврядування вимушені підвищувати тарифи за енергоносії

  • 2 жовт. 2018 10:33
  • 1021
    • Новина Органи місцевого самоврядування вимушені підвищувати тарифи за енергоносії Ранкове місто. Кропивницький
     
    Опрацювавши проблемні питання підготовки до опалювального сезону 2018/19 року Комітет Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства спільно із представниками Асоціації міст України, Мінрегіону, НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України» розробив механізм, який дозволить вчасно розпочати та провести опалювальний сезон і профінансувати у повному обсязі цільової субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню. 
     
    Покроковий механізм 
     
    Відповідне Рішення, що передбачає дії усіх учасників процесу. Так, Уряд у стислі терміни має опрацювати питання щодо виділення додаткових коштів на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню. Станом на 1 вересня перераховано 57 млрд. грн. (80,3%) з 71 млрд. грн., передбачених держбюджетом із урахуванням заборгованості минулого опалювального сезону. З початком опалювального сезону 2018/2019 рр. зросте кількість і житлових субсидій. Коштів, що мають бути перераховані до кінця поточного року, недостатньо. Окремо уточнили можливості додатково профінансувати у поточному році Державну цільову програму енергоефективності в обсязі 50 млн. грн. для відшкодування державою частки «теплих кредитів».
     
     НКРЕКП спільно з Мінрегіоном рекомендовано підготувати спільне роз’яснення для підприємств, що надають комунальні послуги, щодо механізмів врахування регуляторного лагу в наступних тарифних періодах та вирішення проблеми понаднормових витрат.
     
    Місцеві ж ради різних рівнів мають забезпечити вчасний перегляд та встановлення на економічно обґрунтованому рівні тарифів на теплову енергію, інші комунальні послуги. У випадку відмови відповідною радою встановити скориговані тарифи – передбачити компенсацію на відшкодування різниці в тарифах з місцевого бюджету у відповідному періоді.
     
    Валентина Остапчук, за інформацією Асоціації міст України
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому сім’ї загиблого бійця віділили кошти на придбання житла