Тетяна Сарана: ДОТ-супровід – ефективний

  • 28 вер. 2018 13:38
  • 1777
    • Новина Тетяна Сарана: ДОТ-супровід – ефективний Ранкове місто. Кропивницький
     
    Тетяна Сарана понад десять років працює у сфері протидії туберкульозу. Закінчила медичний коледж за спеціальністю «фельдшер», одразу пішла працювати у Новомиргородський протитуберкульозний диспансер, який зараз має назву комунальний заклад «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер «Лікувально-діагностичний комплекс №3».
     
    Крім того, Тетяна працює соціальним працівником проекту «100% життя та якісних послуг на Кіровоградщині», що реалізує Кіровоградське обласне відділення ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».
     
    Хворі на туберкульоз потребують соціальної підтримки
     
    В обов’язки Тетяни входить здійснення ДОТ-супроводу – контрольованого лікування хворих на туберкульоз. Зараз у жінки перебуває під контролем п’ять клієнтів. 
     
    - Стратегія ДОТ-супроводу запроваджена давно, коли ще були стаціонари у протитуберкульозних диспансерах. Зараз стаціонари у районах фактично закрили. Хворий не хоче щодня йти в тубдиспансер, або ж просить: «Дайте мені таблетки додому», божиться, що їх вип’є, «не дасте таблетки, значить, я не буду до вас приходити». А коли до хворого приходить соціальний працівник - це інша справа. Це дійсно, контрольоване лікування. ДОТ-супровід - ефективний, - розпочинає наше інтерв’ю Тетяна.
    Вилікувати чутливий туберкульоз коштує державі 900 гривень курс лікування, а стійкий – 20 000 гривень, зауважує Тетяна. Проте часто виходить, що хворому лікуватися набридає, адже потрібно щодня  приймати таблетки. Відтак, прихильність до лікування падає. 
     
    - Туберкульоз не болить, при інших захворюваннях людина відчуває біль. Звісно, тоді ти будеш приймати ліки, особливо, якщо  відчуваєш покращення. А тут болю немає, хіба що на запущених стадіях. При туберкульозі легень - легені не болять. І навіть на якомусь місяці лікування хворі кажуть: «У мене нічого не болить. Я вже здоровий. Я себе добре почуваю». Тоді я пояснюю, що цей курс лікування тривалий, що ефективність визначалася тривалими дослідженнями, що саме так треба лікувати. 
    Немає такого, що хочу три місця лікуюся, а хочу шість. Якщо хочеш вбити паличку Коха, треба пройти цей тривалий курс лікування. Якщо туберкульоз не долікувати – буде рецидив, - каже соціальний працівник.
     
    «У них таке ставлення: «завтра піду», «сьогодні забув»
     
    Для кожної людини захворіти – це вже проблеми, шок, трагедія, говорить Тетяна. Курс лікування туберкульозу становить від 6 до 20 місяців. Тому хворим неодмінно потрібна підтримка. Два клієнти Тетяни наразі успішно завершили лікування. Один – соціально не адаптований, інший – соціально активний.
     
    Про першого - Степана, який міг наразити на небезпеку інших, Тетяна розповідає без особливого ентузіазму. Адже їй довелося докласти чимало зусиль, щоб він вживав за графіком саме протитуберкульозні препарати, а не горілку, наприклад, як він часто робив. 
     
    - Степану 50 років, проживає сам, часто випиває, не має роботи. Весною і влітку він рвав вишні та абрикоси і здавав. Такий мав підзаробіток. Під час інтенсивної фази чутливого туберкульозу лікувався в обласній туберкульозній лікарні, був цілодобово під медичним контролем. На початку лікування виділяв паличку Коха. Та за два тижні  лікування бактеріовиділення припинилося. Коли таких хворих виписують додому, вони можуть самостійно ходити в тубдиспансер за таблетками. Але ні. У них таке ставлення: «завтра піду», «сьогодні забув» і так далі. З кожним днем прихильність до лікування падає. Тому ДОТ-супровід їм дуже необхідний. У Степана, наприклад, амбулаторно-контрольоване лікування тривало чотири місяці.
     
    Тетяна розповідає, що на туберкульоз хворіють не лише асоціальні групи населення, але й соціально активні люди, серед яких – медичні сестри, поліцейські, судді. 
     
    Про другого клієнта Павла, який відповідально поставився до лікування, жінка розповідає завзято, оскільки він дотримувався всіх рекомендацій лікаря, порад соціального працівника, був зацікавлений в одужанні. 
     
    - Павло – молодий хлопець, йому лише тридцять. Він працює. Захворів на чутливий туберкульоз. У нього була хороша підтримка вдома, повноцінне харчування. Він приймав протитуберкульозні препарати, постійно перепитував про результати аналізів. Він турбувався, щоб вилікувати хворобу. І зараз у нього результати хороші. Він пройшов основне лікування, - розповідає Тетяна Сарана.
     
    «Будьте уважні до свого здоров’я»
    Соціальний працівник наголошує, що причиною туберкульозу можуть бути стреси, зниження рівня імунної системи, неповноцінне харчування.
     
    - Харчування складає 80% здоров’я людини. Наше здоров’я залежить від того, що ми їмо. Треба повноцінно харчуватися, уникати «фастфудів», дієт для схуднення і перекусів. Обов’язково треба їсти м’ясні і молочні продукти, фрукти та овочі. Коли я пішла працювати, найперше правило, яке мені дали – не приходити на роботу голодною, адже паличка Коха чіпляється на голодний шлунок. Це треба зараз пам’ятати усім. Будьте уважні до свого здоров’я, - підсумовує Тетяна.
     
    Вікторія Семененко
     
    Нагадаємо: Як врятуватися від раку: поради головного лікаря українського центру томотерапії