У Кропивницькому заснували стипендію «За милосердя»

  • 27 вер. 2018 12:11
  • 2320
    • Новина У Кропивницькому заснували стипендію «За милосердя» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Фонд Костенко та адміністрація Кіровоградського медичного коледжу Мухіна раді оголосити cтипендію імені Валентини Костенко «За милосердя». Про це у ФБ повідомляє Фонд Костенко.
     
    Мета Стипендії імені Валентини Костенко – визначити кращих із студентів, неформальних лідерів колективу, хто завдяки знанням, авторитету та високим морально-етичним якостям могуть бути взірцем для інших.
     
    Це доброчинний проект, який передбачає безкоштовний для учасників мотивуючий конкурс. У його межах відбувається відбір найкращих і наймилосердніших студентів за такими критеріями:
     
    Стипендія присуджується студентам Кіровоградського медичного коледжу імені Є.Й.Мухіна, які свідомо обрали професію медичної сестри/медичного брата;
    Успішно закінчили II курс; 
    Досягли високих успіхів у проходженні медичної практики;
    Брали участь у волонтерських та громадських проектах.
     
    Організатори сподіваються, що запровадження Стипендії стане стимулом для уважного ставлення суспільства до людей, які працюють у медичній галузі за покликом серця.
     
    В умовах реформування медичної галузі в Україні дуже важливо зберегти кращі надбання, які залишились від попередніх поколінь медичних сестер/братів. Зокрема, тих, хто жив і працював на Кіровоградщині та залишив добрий слід у серцях пацієнтів і колег.
     
    Водночас Стипендія сприятиме зростанню престижу професії медичної сестри/брата, заохочуватиме студентів до сумлінного навчання та результативної праці.
     
    Роботу з організації та фінансування заходів у межах конкурсу здійснює Фонд Костенко, який є ініціатором створення цільового капіталу, що забезпечує подання кандидатів та об’єктивний вибір переможців.
     
    Розмір грошової частини Стипендії становить 1 000 доларів США на рік. Стипендія присуджується лише один раз одній особі.
     
    Для присудження Стипендії створюється організаційний комітет у складі:
     
    Голова оргкомітету – Анна Костенко (США); 
    Директор медичного коледжу імені Є.Й.Мухіна; 
    Керівник медичної практики; 
    Представник студентського самоврядування;
    Медсестра/медбрат однієї з лікарень міста (запрошений Головою оргкомітету, змінюється щороку).
     
    Висунення кандидатур на присудження Стипендії імені Валентини Костенко «За милосердя» відбувається в студентських групах. Кандидатури претендентів мають підтримати керівники медичної практики та представники медичної установи.
     
    Вибір переможців здійснюється шляхом таємного голосування після того, як журі подасть усі результати Голові оргкомітету.
     
    До участі в конкурсі на здобуття Стипендії подаються такі документи:
     
    1. Клопотання від студентського колективу з підписами куратора та старости групи.
    2. Анкета від учасника (додається).
    3. Характеристика з установи, де студент проходить медичну практику з підписом керівника практики.
    4. Копія паспорта.
    5. Есе на тему: «Що для мене означає бути милосердним» (до 3 тис. знаків).
     
    Всі документи потрібно відправити на електронну адресу: zamyloserdia@gmail.com до 01.10. 2018 року.
     
    З моменту затвердження оргкомітетом переліку кандидатів і до часу проведення церемонії нагородження відомості про них не оприлюднюються. Ім’я лауреата вперше офіційно прозвучить під час публічного нагородження на урочистостях з нагоди 90-річчя Кіровоградського медичного коледжу імені Мухіна 29 листопаду 2018 року.
     
    Окрім грошової частини лауреат отримає Диплом «За милосердя» та можливість стати героєм сюжету на обласному телебаченні й у місцевих друкованих та Інтернет-ЗМІ, а також безоплатну фотосесію в кращих фотохудожників міста.
     
     
    Валентина Костенко 
    біографічна довідка
     
    Костенко Валентина Василівна народилась 22 червня 1951 року в Кіровограді. Ще в дитинстві маленька Валя була турботливою сестричкою та чуйною подругою, залюбки допомагала мамі, бабусі, вчителям. Вона любила читати книжки про мандри й пригоди і мріяла присвятити життя авіації.
     
     
    Втім, життя внесло корективи в плани дівчини. Після закінчення школи вона вступила на навчання до Кіровоградського медичного училища імені Мухіна та закінчила його з червоним дипломом. Вдало поєднувала навчання з роботою в обласній лікарні та вихованням двох донечок – Ані й Тані, а також всіляко підтримувала затишок у родині. Заради цього їй доводилось виходити на нічні чергування та працювати без вихідних, незважаючи на хворе серце. 
     
    Валентину Костенко любили колеги й пацієнти за чуйність, бездоганне служіння людям, вміння зрозуміти й розрадити. Чоловік, діти, друзі й знайомі захоплювались її талантом бути гарною господинею. 
     
    Серце Валентини Василівни Костенко перестало битися 24 лютого 1992 року. Напередодні вона завершила своє останнє чергування в лікарні… Її запам’ятали як грамотну медсестру, яка до останньої миті залишалась вірною ідеалам милосердя та гуманізму.