Кропивницький: Кому потрібне приміщення музпеду?

  • 25 вер. 2018 11:04
  • 1353
    • Новина Кропивницький: Кому потрібне приміщення музпеду? Ранкове місто. Кропивницький
    «Не вигідно» 
     
    Педагогічному університету не по зубах оренда будівлі, в якій понад 50 років знаходився мистецький факультет – у минулому музпед.
     
    Мистецький факультет Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Винниченка більше не міститиметься в історичній будівлі на Дворцовій – її стало невигідно орендувати. Кіровоградська обласна рада, яка неодноразово відмовлялась передати будівлю педуніверситету, суттєво підняла вартість оренди. Про це під час прес-конференції в приміщенні закладу повідомив ректор Олег Семенюк. 
     
    - Приміщення мистецького факультету університет орендує з 1967 року. Раніше це коштувало копійки. В 90-х роках будівлю хотіли передати університету. Однак тодішнє керівництво області не прийняло його на баланс. Починаючи з 2010 року, ціна орендної плати для бюджетних установ (у тому числі для педуніверситету) почала змінюватись. Оскільки університет набирає комерційних студентів, то чомусь вирішили, що він здійснює не тільки бюджетні операції, - розповів журналістам Олег Семенюк.
     
    Як зазначив ректор вишу, на теперішній момент заклад платить за місяць 23 тис. 653 гривні з ПДВ. 
     
    - 260 тисяч гривень, які ми торік заплатили за оренду, не були б зайвими, якщо б ми їх заплатили за придбання інструментів або нового обладнання. Також слід зауважити, що, окрім цієї суми, потрібно платити за тепло та іншу комуналку. В цю будівлю ми вкладаємо майже мільйон щороку, а вона є не в кращому стані, - повідомив Олег Семенюк.
     
    За його словами, на сьогодні в орендованому приміщенні навчається лише 70 студентів музичного відділення, а в приміщеннях трьох основних корпусів нині місця для вільного розміщення вистачить на 600 осіб. 
     
    Втім працівники мистецького факультету не в захваті через вимушений переїзд та пошук нового прихистку. На правах анонімності вони повідомили, що декілька аудиторій у запропонованій п’ятиповерхівці педуніверситету для цього факультету не підходять. 
     
    - Куди поставити роялі, де зберігати вартісні музичні інструменти, де влаштовувати академконцерти? Зрештою, студентам музичного відділення потрібно готуватися до виступів у той час, коли в цьому ж приміщення йдуть лекції на філологічному факультеті. Відповіді на ці запитання поки що ми не почули, - зазначає моя співрозмовниця. 
     
    Інша співробітниця мистецького факультету повідомила: викладачам пропонують аудиторії на четвертому та п’ятому поверхах, не враховуючи специфіку музичного відділення. Звісно, аудиторій на всіх не вистачає, тож, як доведеться ділити навчальні класи, невідомо.
     
    - В умовах, які нам пропонують, не можемо вміститися фізично. Ми оглянули ці аудиторії, але всі розуміють: це не те, що нам потрібно, - каже педагог.
    Поки що між факультетом та керівництвом вишу триває пошук прийнятних варіантів виходу із ситуації. 
     
    - Зараз ми на етапі досягання консенсусу, - зазначає декан мистецького факультету Тетяна Стратан. – Наразі це питання намагаємось вирішити. Дуже надіємось, що все буде добре.  
     
    Відкрито висловити свою незгоду з рішенням ректорату ні педагоги, ні студенти мистецького факультету не можуть. Побоюються. Разом з тим злі язики подейкують, що око на історичну будівлю поклав хтось із місцевої еліти. Що ж, через рік буде видно, хто оселився на місці мистецького факультету.   
      
    А поки що журналіста «Первой городской» в ректораті запевнили, що продовження цієї історії триває та можливе позитивне її завершення. Про деталі обіцяють повідомити в майбутньому.
     
    Дмитро Семенюк
    Фото: Кіровоград 24
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому збирають підписи, аби зберегти Художній салон
     
                         Івано-Франківський театр приїздтить до нашого міста на гастролі