На Кіровоградщині у дитячому садку отруїлося семеро дітей

  • 25 вер. 2018 09:01
  • 1082
    • Новина На Кіровоградщині у дитячому садку отруїлося семеро дітей Ранкове місто. Кропивницький
     
    Семеро вихованців ДНЗ "Веселка" села Трепівки на Знам’янщині перебувають на амбулаторному лікуванні з симптомами гостої кишкової інфекції. Про це повідомляє Гoлoвне упpaвління Деpжпpoдспoживслужби в Кіpoвoгpaдській oблaсті.
     
    Попередній діагноз – харчова токсикоінфекція. Стан усіх дітей середнього ступеня тяжкості.
     
    Серед хворих – одна дитина 2012 р.н., четверо дітей 2013 р.н. та двоє дітей 2014 р.н. Всі відвідують старшу групу. До Трепівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини вони звернулися 21 вересня.
     
    З метою встановлення причин і умов виникнення випадків захворювання групою оперативного реагування Головного управління в Кіровоградській області 21.09.2018 р. проведено санітарно-епідеміологічне обстеження дошкільного навчального закладу та позаплановий захід у формі перевірки харчоблоку дитсадка. Фахівці Кіровоградської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби провели відбір та дослідження страв, змивів, питної води, добових проб готових страв на бактеріологічне забруднення. За участю фахівців Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» проведено обстеження контактних осіб (персоналу дошкільного навчального закладу), а також проведено заключну дезінфекцію. Збудник, який став причиною спалаху, встановлюється.
     
    За результатами санітарно-епідеміологічного обстеження дошкільного навчального закладу та перевірки харчоблоку закладу виявлено ряд порушень санітарного законодавства щодо умов перебування дітей, як от недостатня кількість миючих засобів та меблів (шаф, індивідуальних ліжок, столів); на робочому місці у працівників ДНЗ відсутні особові медичні книжки з допусками до роботи (з 12 працівників представлено тільки 6 особових медичних книжок; у трьох працівників протермінований ФГ-огляд); незадовільно ведеться обліково-звітна документація з організації харчування (відсутній Журнал бракеражу сирих продуктів та Журнал виконання норм харчування, неправильно ведеться Журнал бракеражу готових страв); видача готових страв проводиться без зняття проби; не проведена метрологічна повірка високотемпературного обладнання (духової шафи); не дотримується погоджене з Держпродспоживслужбою меню; відсутні товарно-транспортні накладні та супровідні документи, що підтверджують походження, безпечність і якість продуктів; відсутні добові проби; відсутні інструкції щодо правил миття кухонного посуду, інвентарю та обладнання; не дотримуються умови зберігання продовольчої сировини (овочі зберігають на підлозі).
     
    Керівництву дошкільного навчального закладу надані пропозиції з локалізації та ліквідації спалаху - провести генеральне прибирання в групових осередках, харчоблоці, місцях загального перебування дітей з використанням дозволених МОЗ України дезінфікуючих засобів; відсторонити від роботи осіб, які не пройшли медичний огляд і не мають допуску до роботи; посилити контроль за організацією харчування (веденням обліково-звітної документації, зберіганням продуктів харчування, приготуванням готових страв; дотримуватися погодженого меню). Також надано припис щодо забезпечення належних умов зберігання продуктів на харчоблоці та обов’язкового приймання до закладу сировини та продуктів харчування при наявності документів, які підтверджують їхнє походження, безпечність і якість. За пропозицією Держпродспоживслужби області робота закладу призупиняється на 2 дні (25-26 вересня) для усунення порушень. Протиепідемічні та профілактичні заходи в дошкільному навчальному закладі «Веселка» продовжуються.
     
    Ситуaція пеpебувaє нa кoнтpoлі Гoлoвнoгo упpaвління Деpжпpoдспoживслужби в Кіpoвoгpaдській oблaсті.
     
    Нагадаємо: У спортшколі під час зливи прорвало дах