Іспанський рудий слимак захоплює Україну. Як зупинити шкідника?

  • 24 вер. 2018 12:35
  • 1067
    • Новина Іспанський рудий слимак захоплює Україну. Як зупинити шкідника? Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Івано-Франківській, Львівській, Миколаївській, Харківській, Полтавській, Черкаській областях з’явився небезпечний шкідник. Іспанський рудий слимак завдовжки до 10 сантиметрів над‘їдає майже будь-яку органіку своєму шляху. 
     
    «Іспанія та Південно-Західна Франція – ось природне місце існування рудих слимаків. Але шкідники почали займати все більше територій по всьому світу. Вони вже захопили Європу, а зараз справжнє нашестя шкідника в Україні», – розповідає Віра Борсук, журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30». 
     
    «Іспанські слимаки – всеядні, вони не тільки рослинну їжу поїдають, а і тваринну. Була інформація, що з‘їдають навідь рештки дрібних тварин», – розповіла у інтерв‘ю «Інтеру» Надія Сичак, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інститут екології Карпат. 
     
    Рудий слимак розповсюдився Європою дуже швидко. Дуже серйозною проблемою він є для країн Скандинавії – у деяких районах Південної Норвегії та Швеції слимак з‘їдає до 30% врожаю полуниці. 
     
    Слимак переноситься з регіону в регіон із саджанцями рослин для ландшафтного дизайну – для їх завезення не потрібні супровідні документи. На Західну Україну потрапив з Польщі, а далі – з посадковим матеріалом зі Львівської та Івано-Франківської областей. Щоб слимак з‘явився на подвір‘ї, достатньо всього кілька його яєць. 
     
    Єдиний безпечний спосіб виведення слимака – його регулярне збирання вручну. Шведи рекомендують використовувати біометод, тобто організми, які поїдають яйця і молоді особини. До того ж шкідник – справжній делікатес для качок, гусей і курей, повідомила журналіст програми «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30». Щоб було простіше зібрати шкідника, можна робити приманки. Зазвичай слимаки збираються під деревиною у вологих місцях. Також слимак розчиняється у солі. Ефективним засобом боротьби є фосфат заліза. Фахівці кажуть, що без нього не обійтись, адже один слимак за сезон відкладає до 400 яєць.